Linkovi

Reakcije na Bušov govor u duhu stranačke politike


Reakcije na jučerašnji govor predsednika Džordža Buša o stanju unije su, kako je i očekivano, u duhu stranačke politike. Članovi republikanske stranke ističu pozitivne strane njegove administracije kao i ciljeve koje je postavio u spoljnoj i unutrašnjoj politici, dok ga demokrate optužuju za neuspeh u rešavanju istih pitanja.

S obzirom da su glavne teme govora o stanju unije bile poznate i pre predsednikovog obraćanja, reakcije su počele da pristižu nekoliko sati pre nego što se Buš obratio Kongresu. Senator demokrata Robert Bird je čak pre govora kritikovao predsednikove tvrdnje da Amerikanci mogu biti sigurni u dugotrajni ekonomski prosperitet iako je većina njih zabrinuta za ekonomiju.

Ukazujući na poziv predsednika Buša Kongresu da donese zakon o trajnom smanjenju poreza dok je on još na položaju, Bird je rekao da je za vreme Bušove administracije došlo do velikog povećanja deficita i da se, kako je rekao, ‘svake nedelje u Iraku proćerdaju milijarde dolara’.

U zvaničnom reagovanju demokrata, guverner Kanzasa Ketlin Sibilijus je pozvala predsednika Buša da sarađuje sa većinskim demokratama i da promeni kurs politike prema Iraku.

«Poslednjih pet godina su nas mnogo koštale – u izgubljenim životima; u hiljadama ranjenih boraca čija budućnost više nikada neće biti ista; u poteškoćama kod kuće sa kojima nismo mogli da se nosimo jer se sredstva troše na druge stvari. Spoljna politika nam je donela više neprijatelja nego saveznika. Pridružite nam se gospodine predsedniče, da u saradnji sa Kongresom donesemo teške i mudre odluke, da povratimo našu reputaciju u svetu i da zaštitimo naše građane i naše interese».

Republikanci su generalno hvalili predsednika zbog toga što se fokusirao na važna pitanja za koje smatra da mogu da budu rešena u narednim mesecima, uz nastavak angažovanja u Iraku. Džek Kingston je republikanac iz države Džordžije.

«To što je on uradio je vrlo pametno. Uporno se drži pitanja od važnosti i nastavlja sa pritiskom da se ona reše, umesto da je izašao pred nas 11 meseci pred kraj svog mandata i izneo potpuno nove predloge».

Debi Voserman-Šulc, demokrata sa Floride, optužila je predsednika za, kako je rekla, nedostatak vizije.

«Predsednik se nije obratio mojoj generaciji i generaciji mladih Amerikanaca, koji traže neku nadu, očekuju neku viziju, koja bi im omogućila da krenu drugačijim putem ka rešavanju pitanja školstva, zdravstvene zaštite, povratku trupa iz rata u Iraku, u koji smo beznadežno zaglibljeni, o globalnom zagrevanju koje nije bezazleni problem. Želimo da vidimo akciju, želimo da vidimo finansiranje takvih projekata".

U svom obraćanju, predsednik Buš je rekao da je borba protiv Al kaide i talibanskih snaga u Avganistanu koje napadaju američke i NATO vojnike, i dalje ključni problem za bezbednost SAD, ističući slanje dodatnih 3200 marinaca u tu zemlju. Međutim demokrata Ajk Skelton, predsednik Odbora za oružane snage, u Predstavničkom domu, kaže da broj dodatnih trupa ni izbliza nije dovoljan za sprovođenje dugotrajne strategije u Avganistanu.

Predsednik Buš i dalje uživa popularnost svega oko 30 odsto građana, a naciju i dalje najviše zabrinjava stanje ekonomije. Predstavnički dom bi danas trebalo da raspravlja o paketu mera za podsticanje privrede, vrednom 150 milijardi dolara, oko koga su se složili Bela kuća i vodeći članovi Predstavničkog doma, i koji, kako upozorava predsednik, mora biti usvojen što pre. Drugi njegovi drugi prioriteti, kao što je trajna verzija zakona o prisluškivanju osumnjičenih terorista, kao i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom, nailaze na značajan otpor.

Neki fiskalno konzervativni republikanci su izrazili nezadovoljstvo obećanjem predsednika Buša da će preduzeti korake u cilju smanjenja mogućnosti zakonodavcima da u različite zakonske rpedloge ubacuju dodatne troškove za specijalne projekte u njihovim izbornim okruzima. Buš je rekao da je neophodno da se ti izdaci stave pod kontrolu.

XS
SM
MD
LG