Linkovi

Jang: Vašington ne želi da podstakne nacionalistička osećanja u Srbiji


Kako se u Vašingtonu, pa i u Briselu gleda na ishod prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji i na pitanje statusa Kosova? Kolega Branko Mikašinović postavio je to pitanje saradniku Instituta za analizu i rešavanje konflikata na Univerzitetu Džordž Mejson, Devidu Jangu.

JANG: Vašington se oglasio dosta šturim saopštenjim o prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, naglašavajući formalnu stranu izbora, odnosno da su oni bili pravični i pošteni i da su protekli mirno. Jedan od razloga za takvo regovanje je da Vašington ne želi da podstakne nacionalistička osećanja u Srbiji uoči drugog kola izbora, nadajući se da da će Boris Tadić, kome je naklonjen, pobediti pobediti u drugom krugu.

GLAS AMERIKE: Kakva reagovanja očekujete u slučaju pobede Borisa Tadića, odnosno Tomislava Nikolića?

JANG: Ukoliko bi Nikolić pobedio, ovde se smatra da bi se Srbija u većoj meri okrenula prema Rusiji, pa i izolovala od zapada, a ako bi Tadić pobedio, zemlja bi ostala na kursu evropskih političkih i ekonomskih integracija. Ukoliko Tadić pobedi, mislim da će se obe strane, i zapad i istok, takmičiti za svoj uticaj u toj zemlji, što će biti u daleko većem interesu Srbije, kako u pogledu ulaska u Evropsku uniju, tako i radi realizacija daljih ekonomskih aspiracija i pomoći od obe strane - i Brisela i Moskve.

GLAS AMERIKE: Kakva će, po vasem mišljenju biti dalja uloga SAD, Evropske Unije i Rusije u rešavanju budućeg statusa Kosova?

JANG: Mislim da će nakon druge runde predsedničkih izbora u Srbiji zapad verovatno, ali ne i jednoglasno, podržati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, što će Rusija i Srbija odbaciti. Tada ćete imati dva paralelna razvoja dogadjaja: kako rešiti status Srba na severu Kosova i u srpskim enklavama, pogotovo ako oni ne prihvate novonastalu državu, i kako će se Kosovo uhvatiti u koštac sa srpskom blokadom isporuke električne energije i širim ekonomskim embargom. To će primorati Prištinu da se daleko više osloni na druge susedne zemlje, koje su i same u nezavidnoj ekonomskoj situaciji. Medjutim, mislim da će posledice blokade bili kratkoročne i da će se Kosovo prestrojiti i nastojati da se ekonomski osamostali. Što se političkih posledica tiče, mislim da će dugoročno gledano, Kosovo postati evropski i svetski presedan i dovesti do preispitivanja nekih fundamentalnih principa medjunarodnog prava.

XS
SM
MD
LG