Linkovi

Predstavnički dom Kongresa odobrio mere za oporavak ekonomije


Predstavnički dom Kongresa odobrio je plan koji su usaglasili čelnici dvije stranke u tom domu i predstvnici administracije predsednika Buša, a čiji je cilj stimulisanje posustale ekonomije SAD.

Odobreni paket mera “težak” je 146 milijardi dolara i predviđa da se pojedincima koji zarađuju manje od 75.000 dolara, odnosno parovima koji prijavljuju do 150.000 dolara prihoda zajedno – povrati po 600, odnosno 1200 dolara od poreza.

Dodatak za svako dete je još 300 dolara. Zakonom su ponuđene i poreske olakšice preduzećima kako bi se ohrabrila potrošnja i investiranje u novu opremu i projekte.

Zakon je odobren sa 385 glasova za i 35 protiv.

O tom predlogu trebalo bi da se izjasni Senat, gde zakonodavci imaju nešto drugačije viđenje stimulativnog paketa.

Predsedavajuća predstavničkog doma Nensi Pelosi kazala je na konferenciji za novinare da će se dvije verzije plana usaglasiti u konsultacijama, mada je nešto kasnije uputila apel senatorima da podrže paket koji je usvojen u Predstavničkom domu.

Predsednik Buš je novinarima u Beloj kući rekao da je zadovoljan činjenicom da je predlog zakona usvojen u Predstavničkom domu, ali da ga brine to što bi Senat mogao da usvoji skuplji paket stimulativnih mera.

Buš je zapretio u svom govoru o stanju Unije da će, u tom slučaju, staviti veto na senatski predlog.

XS
SM
MD
LG