Linkovi

Tadić se nada da će Sporazum sa EU biti potpisan


U Beogradu sve glasniji zahtevi da Srbija jasno definiše put i ne odustaje od evropske budućnosti.

Predstavnik Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je da je posle poruke premijera Vojislava Koštunice da Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom ne treba potpisivati ako Unija pošalje misiju na Kosovo veoma teško očekivati da će Srbija uskoro ponovo biti u prilici da potpiše taj Sporazum. Poruka Koštunice mogla bi potpuno da blokira potpisivanje Sporazuma, rekao je Svilanović.

Posle ovakvih ocena, predstavnici civilnog sektora pozvali su predsedničkog kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića da jasno artikuliše evropski put Srbije i zastupa težnje 70 odsto građana koji su se izjasnili za Evropsku uniju. Od Tadića se traži da pozove na razgovor sve društvene aktere i političke predstavnike koji su njegovi prirodni saveznici za evropski put i dodaje da je članstvo u EU jedini put demokratizacije Srbije i njene demokratske budućnosti.

Jedan od političkih lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović optužio je u intervju za novosadski Dnevnik premijera Vojislava Koštunicu da svojim potezima dovodi do toga da će Srbija izgubiti i Kosovo i budućnost u Evropskoj uniji. Srbija mora da ubrza proces evropskog pridruživanja, jer kao zemlja-kandidat ima neuporedivo ozbiljnije šanse da sačuva Kosovo, rekao je Oliver Ivanović.

A predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Sporazum sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan, iako se još ne zna tačan datum. To će se desiti vrlo brzo i važno je znati da se sporazum tiče ekonomskih pitanja i da on otvara nove mogućnosti za razvoj srpske privrede, rekao je Tadić i podsetio da će potpisivanje sporazuma biti rezultat velikog posla koji je uradila Vlada Zorana Đinđića i nastavile sve vlade posle nje.

XS
SM
MD
LG