Linkovi

EU ponudila Beogradu politički sporazum o jačanju saradnje


Evropska unija ponudila je Srbiji politički sporazum o jačanju saradnje u trgovini, ekonomiji, obrazovanju i liberalizaciji viznog režima, koji bi trebalo da bude potpisan 7. februara u Briselu. Šef slovenačke diplomatije, predsjedavajući Savjeta ministara EU, Dmitrij Rupel najavio je da će biti formirana i radna grupa za implementaciju ponuđenog sporazuma.

Inicijalno, evropski ministri bili su na pragu dogovora da se sa Beogradom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se povećale šanse da prozapadni predsjednik Boris Tadić pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju.

Konsenzusa, međutim, nije bilo, jer je holandski šef diplomatije Maksim Verhagen insistirao na stavu da prije holanskog potpisa na Sporazum o stabilizaciji sa Srbijom, Beograd mora da pronađe i preda Haškom tribunalu preostale oprtužene za ratne zločine, posebno Ratka Mladića.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana ocijenio je da ponuđeni politički sporazum predstavlja vrlo snažnu snažnu poruku Srbiji, kao ključnoj državi Zapadnog Baklkana..

"Mi Srbiji i srpskom natrodu nudimo jasnu perspektivu uključivanja u EU', naglasio je Solana.

Evropska unija, kako se navodi u dokumentu iz Brisela, "nudi Srbiji intenzivnu političku saradnju s izgledom da se ubrza napredak Srbije ka EU, uključujući tu i dobijanje statusa kandidata za članstvo". Ponudjeni prelazni politički sporazum trebalo bi da Srbiji donese i konkretne pogodnosti "naročito kroz stimulisanje ekonomskog razvoja i privrednih odnosa, kroz jačanje slobodne trgovine i direktne komunikacije medju ljudima, koji se posebno odnose na studente".

Brisel obećava da će nastaviti da podržava napore u Srbiji za jačanje demokratije i vladavine prava, kao i političku, ekonomsku i institucionalnu stabilnost u Srbiji; da će podržati napore Srbije u razvoju ekonomske i medjunarodne saradnje, što će uključiti i pomoć srpskim vlastima da prilagode svoje zakonodavstvo za članstvo u EU, kao i jedinstveno evropsko tržište. Unija takodje podržava i uspostavljanje slobodne trgovine sa Srbijom, kao i jačanje regionalne saradnje.

U dokumentu se, međutim, ističe da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostati glavni motor za napredak u odnosima EU i Srbije i izražava spremnost da Unija sa Beogradom potpiše taj sporazum "čim budu dovršeni neophodni koraci", odnosno, bude ostvarena puna saradnja sa Haškim sudom.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić danas je takođe boravio u Briselu, gdje je razgovarao sa čelnicima Unije, Dmitrrijem Rupelo, Havijerom Solanom i Olijem Renom. Na konferenciji za novinare nije krio zadovoljstvo ponuđenim Sporazumom, ističući da on ukazuje na to da su Srbiji otvorena vrata ka članstvu u EU.

“I to što je potpisivanje najavljeno za 7. februar ima dosta smisla, jer ne možete ući na vrata u evropsku porodicu država, ako to ne želite. Narodu u Srbiji ostavljeno da izabere da li će ponudu prihvatiti i ja sam ubijeđen da hoće, te da ćemo nakon našeg referenduma o Evropi 3., februara ponovo doći u Brisel i staviti potpis na sporazum”, kazao je Jeremić.

Prvi konkretan evropski korak sijedi već za dva dana - u srijedu evropski komesar za pravdu, Franko Fratini putuje u Beograd gdje će i zvanično da počne razgovore o bezviznom režimu za gradjane Srbije.

XS
SM
MD
LG