Linkovi

Na Kosovu se spremaju za slučaj da Srbija uvede ekonomsku blokadu


U svijetlu najava da bi vlasti u Srbiji, shodno Akcionom planu koji je 14. januara usvojila vlada, u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova mogle da – pored ostalog - uvedu ekonomske sankcije teritoriji koju tretiraju kao južnu pokrajinu, kosovski privrednici spremaju adekvatan odgovor. Kažu da će se, u slučaju blokade, okrenuti uvozu iz drugih susjednih država.

Iako je Akcioni plan Vlade Srbije za slučaj jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ostao zapečaćen, spekuliše se da pored spuštanja nivoa diplomatske komunikacije sa državama koje priznaju Kosovo, Beograd namjerava da ekonomski blokira južnu pokrajinu. Predsjednik Kosovske privredne komore, Besim Bećaj, rekao je televiziji AP da Kosovo – i pored toga što se umnogome oslanja na uvoz robe iz Srbije – ima alternativu.

«Smatramo da nijedna odgovorna vlada neće ići protiv svojih ekonomskih interesa, a Kosovo uvozi značajnu količinu robe iz Srbije. Mi se kao privredna komora, međutim, pripremamo da se - u slučaju blokade – okrenemo drugim trgovinskim partnerima u susjedstvu i u Evropskoj uniji i da od njih kupimo ono što kupujemo od Srbije», kaže Bećaj.

Veliki dio srpske robe na Kosovo stiže preko prelaza Merdare na administrativnoj granici. Bljerim Jetiši, šef carinske ispostave kaže da se preko tog prelaza uveze oko 14 odsto sve robe iz Srbije, što čini da najave blokade koje dolaze iz Beograda, neke - poput vozača kamiona koji dovoze robu na Kosovo, čini nespokojnim.

U Kosovom Polju, pak, trgovci ne vjeruju u negativne efekte blokade.

Trgovac Muharem Fejza kaže da će se jednostavno okrenuti drugim snabdjevačima.

Slično razmišlja i Betim Humolji, menadžer lanca supermarketa Albi.

On kaže da i pored toga što se na Kosovu prodaje dosta robe proizvedene u Srbiji, eventualne sankcije neće bitnije poremetiti snabdijevanje, ali bi mogle samo da izazovu blaži rast cijena.

XS
SM
MD
LG