Linkovi

Abas i Olmert razgovarali o krizi na egipatskoj granici


Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas su se sastali da bi razmotrili krizu na granici između Pojasa Gaze i Egipta. Posle dvočasovnog razgovora nisu saopšteni detalji, ali je portparol izraelskog premijera rekao da su obojica rešena da se obezbedi humanitarna pomoć za Pojas Gaze.

Uoči današnjeg sastanka, palestinski zvaničnici su rekli da će predsednik Abas zatražiti od Izraela da dozvoli da se snage Palestinske uprave rasporede duž granice sa Egiptom.

Međutim, nije jasno da li bi snage odane Abasu mogle da preuzmu kontrolu nad područjem koje sada kontrolišu borci suparničke organizacije Hamas. Oni su prošle srede podigli u vazduh delove granične ograde, što je omogućilo stotinama hiljada Palestinaca da pređu granicu i kupe hranu i drugu robu.

Izrael je potpuno zatvorio svoju granicu prema Pojasu Gaze pre gotovo dve nedelje, u znak protesta zbog raketnih napada ekstremista iz Hamasa. Egipatski zvaničnici su sve zabrinutiji zbog situacije na granici, posle sukoba u kojima je ranjeno najmanje 40 egipatskih graničara. Ti graničari su danas počeli da ograničavaju prekogranični saobraćaj i postavljaju nove kontrolne punktove na prilazima pograničnom gradu Rafi.

XS
SM
MD
LG