Linkovi

Bušov poslednji govor o stanju Unije - o podsticanju ekonomije i borbi protiv terorizma


Zvaničnici Bele kuće kažu da predsednik neće posvetiti mnogo vremena prošlosti. Umesto toga, kako kažu, u svom poslednjem Govoru o stanju unije, govoriće o budućnosti.

Portparolka Bele kuće Dejna Perino je izjavila da će predsednik govoriti o područjima na kojima smatra da može da radi zajedno sa demokratskom većinom u Kongresu. Ključno među tim područjima je sprovođenje mera za stimulisanje američke privrede i pojačavanje kontraterorističkih napora.

Predsednik će pozvati Kongres da brzo usvoji paket mera za stimulisanje ekonomije na osnovama sporazuma koji je Bela kuća postigla sa liderima demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu. Takođe, predsednik Buš će zatražiti od članova Kongresa da hitno produže važnost sporazuma kojim se administraciji dozvoljava da nadzire komunikacije između Amerikanaca i stranaca za koje se veruje da imaju veze sa teroristima, bez prethodnog dobijanja odobrenja specijalnog suda.

Predsednik Buš će verovatno govoriti u određenoj meri i o svojim nadama u mir na Bliskom istoku, koji će postaviti osnove palestinske države. I, nema sumnje da će govoriti u izvesnoj meri i o svojoj želji da vidi kako demokratija hvata čvrste korene u stabilnom Iraku. Mnogi članovi Kongresa pozivaju Belu kuću da ubrza povlačenje iz Iraka planirano tokom ove godine. Planira se povratak na nivo pre upućivanja dodatnih 30 hiljada vojnika pre otprilike jedne godine.

Glavnokomandujući američkih trupa u Iraku, general Dejvid Petreus, kaže da predsednik može da saopšti Kongresu da su planovi za to povlačenje u toku.

«Na putu smo da povučemo još četiri borbene brigade i dva marinska bataljona do kraja jula.»

General Petreus je to rekao u intervjuu za televiziju CNN, uoči Govora o stanju unije. Na pitanje da li bi moglo da bude moguće dalje povlačenje, general nije hteo da odgovori, ali je objasnio da će posle povlačenja otprilike četvrtine borbenih snaga, vojska pustiti da se stvari – kako se izrazio – malo slegnu, pre donošenja novih odluka.

«Mislimo da bi bilo razumno da prođemo kroz period procenjivanja, pa potom donesemo odluku i onda, naravno, izvršimo nova povlačenja, ako nam to dozvole prilike na terenu

Među ostalim spoljnopolitičkim temama koje se očekuju u predsednikovom govoru, jesu borba protiv globalne gladi i borba protiv side – dve teme koje će verovatno biti na vrhu dnevnog reda kada predsednik Buš idućeg meseca otputuje u Afriku.

Portparolka Dejna Perino je rekla da predsednik s nestrpljenjem čeka da održi govor, ali da ne namerava da održi još jedan Govor o stanju unije idućeg januara, pre odlaska iz Bele kuće i da će svoj govor za 2009. verovatno podneti u pisanoj formi.

Njegov naslednik će u tom slučaju ubrzo posle dana inauguracije izaći pred Kongres i izneti politiku i ciljeve naredne administracije.

XS
SM
MD
LG