Linkovi

Završen Međunarodni ekonomski forum u Davosu


Predstavnici vlada i vodeće ličnosti iz sveta biznisa zaključili su tradicionalni godišnji skup u Davosu u Švajcarskoj raspravom o uticaju koji korporacije imaju na podsticaj ekonomskog napretka u zemljama u razvoju. Iz Davosa, novinar Glas Amerike Beri Vud izveštava da je postignut konsenzus da je uticaj pozitivan.

Čajna Mobil je kompanija koja se razvija brže od bilo koje druge u svetu, a njen izvršni direktor Vang Đijanžu je kopredsednik ovogodišnjeg ekonomskog foruma. Na zasedanju o korporativnoj odgovornosti, Vang je opisao kako njegova kompanija omogućava stanovnicima u ruralnim krajevima da po prvi put počnu da koriste njene usluge.

«Trenutno imamo 370 miliona korisnika i svakog meseca se priključi dodatnih 6 miliona. Više od 60 odsto novih pretplatnika žive u zabačenim delovima zemlje, zato što im pružamo povoljnije cene».

Kina, sa svojom brzo rastućom ekonomijom, vodi svet ka smanjenju siromaštva. Prema podacima Svetske Banke, Kina je u poslednje dve decenije izbavila 300 miliona ljudi iz siromaštva.

Britanski premijer Gordon Braun je u obraćanju forumu rekao da mnoge vlade ne shvataju svoja ograničenja kada dođe do ekonomskog razvoja.

«Najveće distribucione mreže u Africi sada upšte nemaju veze sa vladama tih zemalja. To su najverovatnije Koka-kola i Pepsi. Što se tiče promena u telekomunikacijama – pre 50 godina su vlade upravljale poštama i telefonskim kompanijama, a sada telekomunikacione mreže imaju moć da razmenjuju finansijske proizvode između sebe, otvarajući mogućnosti za mikro kredite, novčane pošiljke, kao i komunikaciju».

Angel Gurija, direktor agencije za istraživanja, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u Parizu, naglasio je da direktne strane investicije pomažu ekonomski rast u Egiptu, zemlji koja je do nedavno zaostajala u razvoju.

«Ako zemlja, u ovom slučaju Egipat, u roku od pet godina doživi porast priliva direktnih stranih investicija sa 500 miliona dolara na 10 milijardi dolara, sa ozbiljnim promenama u sistemu upravljanja, ozbiljnim promenama u procesu donošenja odluka i u politici, onda se ta zemlja automatski pojavljuje na radaru investitora».

Veliki broj učesnika foruma u Davosu koji dolaze iz zemalja u razvoju, jasno su stavili do znanja da žele da budu deo trgovinskog modela koji je usmeren ka izvozu, poznatijeg pod imenom - globalizacija. Kina i Indija, koje su otvorile svoja tržišta za privatni sektor, sve češće se posmatraju kao novi modeli za ekonomski razvoj.

XS
SM
MD
LG