Linkovi

Rozmari Dikarlo ponovila podršku Ahtisarijevom planu


Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo razgovarala je u Prištini sa novim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, koga je pohvalila zbog uključivanja predstavnika manjinskih zajednica u vladu.

Govoreći o statusu Kosova, Dikarlo je ponovila da je plan Martija Ahtisarija koji predviđa nadgledanu nezavisnost, u odsustvu dogovorenog rešenja, najbolji put napred. Dikarlo je istovremeno najavila saglasnost SAD sa Evropskom unijom u vezi sa kosovskim pitanjem.

"Državni Sekretar (Kondoliza) Rajs bila je bila veoma jasna u Berlinu. Ona je poručila da ne postoje nesporazumi sa Evropom, da mi radimo zajedno na krajnjem cilju - evroatlantskoj integraciji regiona”, kazala je Dikarlo.

Hašim Tači je novinarima rekao da će Priština nastaviti "saradnju sa Vašingtonom i Briselom kako bi se harmonizovali budući koraci". Nije želio da precizno odgovori na pitanje da li je datum kada Priština planira da proglasi nezavisnost utvrđen, ali je kazao da će se to brzo znati.

"Kada je datum u pitanju najvažnije je da se mi dobro pripremimo da to bude dan uspeha,” rekao je Tači koji je tokom sedmice u Briselu razgovarao sa najvišim funkcionerima EU i NATO.

XS
SM
MD
LG