Linkovi

Beograd: Upozorenja na posledice odustajanja od evropske integracije


Deo političara i gotovo svi ekonomski stručnjaci upozoravaju da Srbija ne sme da prekine proces evropskih integracija.

Predsednik Srbije Boris Tadić uopšte ne sumnja da će doći do potpisivanja Sporazuma o pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom.

I šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio da će Srbija potpisati s EU Sporazum o pridruživanju ako ne u ponedeljeak 28. januara, onda će sigurno potpisati u najskorije vreme.

Učesnici javne debate koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji ocenili su da bi Srbija, ukoliko odustane od priključenja Evropskoj uniji, došla u opasnost da u roku od nekoliko meseci sklizne u finansijsku krizu i hiperinflaciju. Izolacija Srbije ne sme da se ponovi, bio je kategoričan predsednik Evropskog pokreta Živorad Kovačević :

Zamenik generalnog direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević istakao je da zbog smanjenog priliva kapitala, koji bi mogao da usledi u slučaju zatvaranja Srbije, postoji rizik krize likvidnosti i inflacije, a plate bi skliznule sa sadašnjih oko 400 na 100 evra :

Profesor Mlađen Kovačević kaže da je srpska ekonomija sudbinski vezana za Evropsku uniju i navodi primer po kome je izvoz Srbije u Rusiju, Kinu i SAD zajedno bio prošle godine 16,5 puta manji od izvoza u Evropsku uniju. Zbog toga Srbija treba da čini sve što može da se što pre zakači za Evropsku uniju, jer svaki drugi pravac politike može da ima teške socijalne i ekonomske posledice, upozorio je profesor Kovačević.

XS
SM
MD
LG