Linkovi

Buš: Ovaj paket nudi ispravnu politiku i ima odgovarajuću meru


Predsednik Buš i kongresni lideri iz obe političke stranke, dogovorili su se o paketu poreskih olakšica u vrednosti od 150 milijardi dolara, pokušavajući da stimulišu američku ekonomiju.

Sporazum sadrži i odredbu prema kojoj se milionima zaposlenih vraća 600 dolara poreze i još po tri stotine dolara za svako dete. Kompanijama se omogućuje da odmah tpišu 50 odsto poreze na kupovinu nove opreme. Predsednik Buš je rekao da je to komplet efikasnih, jakih i privremenih mera, koje će podstaći ekonomiju i stvoriti nova radna mesta.

«Ovaj paket nudi ispravnu politiku i ima odgovarajuću meru. Povlastice u paketu će ove godine povećati potrošnju i poslovna ulaganja.»

Predsednik je rekao da zna da Amerikanci brinu za svoju ekonomsku budućnost, uz izazove kao što su povećane cene energije i usporeni rast tržišta nekretnina. Predsednik Buš je zatražio od Predstavničkog doma i Senata da što pre usvoje sporazum.

«Imamo priliku da se okupimo i brzo i odlučno preduzmemo akciju koja je našoj ekonomiji hitno potrebna.»

Akcije na svetskim berzama su proteklih dana naglo pale, usled rasprostranjenog strahovanja od recesije u Sjedinjenim Državama i mogućnosti da ona povuče naniže i strana tržišta. Stimulativni ekonomski paket je neuobičajen izraz dvostranačke saradnje u Vašingtonu, pri čemu su i demokrate i republikanci u Predstavničkom domu pristali na ustupke da bi brzo sklopili dogovor. Republikanci su odustali od odredbe kojom bi se firmama omogućio povraćaj prethodno plaćene poreze. Demokrate su odustale od zahteva da se poveća vrednost takozvanih prehrambenih markica i povlastica za nezaposlene. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je izjavila da nije sasvim zadovoljna paketom, ali da zna da će on pomoći da se stimuliše ekonomija.

“Ovaj dvostranački paket bi trebalo brzo da se sprovede da bi se umanjile ekonomske nedaće koje osećaju milioni Amerikanaca.”

Džon Bejner, lider republikanaca u Predstavničkom domu, kaže da republikancima i demokratama nije bilo lako da se dogovore o paketu, ali je uveren da je on u najboljem interesu cele zemlje.

“Ovaj sporazum je velika pobeda američkog naroda. On će na najdirektniji i najefikasniji način stimulisati ekonomiju, stavljajući novac u džepove američkih porodica sa srednjim primanjima i davanjem povlastica firmama da stvore i otvore nova radna mesta u zemlji.”

Sekretar za finansije Henri Polson je bio glavni predsednikov pregovarač sa Kongresom.

“Znam da posao još nije završen. Kao što je rekla i predsednica Predstavničkog doma, ima još mnogo posla. Radujem se radu sa Senatom i radu sa Predstavničkim domom, da bi se paket što pre usvojio jer je, da ponovim, brzina od suštinske važnosti.”

Lider senatske većine, demokrata Hari Rid, kaže da bi hteo da podnese plan predsedniku na potpis do 15. februara. Ipak, izmene u Senatu bi mogle da uspore usvajanje paketa, jer Rid kaže da bi senatori mogli da razmotre i obnavljanje odredbi kojima se povećavaju povlastice za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG