Linkovi

Beograd: Sporazum naišao na oštre kritike ekonomskih stručnjaka


U sporazuma koji se odnosi na gasovod, predviđa se da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ali se i ističe da će ugovorne strane tek uložiti moguće napore da gasovod dobije status transevropske energetske mreže. Zatim je predviđeno da cenu transporta i skladištenja gasa određuju kompanije koje će biti osnovane za te poslove i u kojima će ruska strana imati većinsko vlasništvo. Ruski učesnici u ovom poslu imaju pravo korišćenja svih kapaciteta gasovoda i podzemnog skladišta gasa. Ugovorom nije previđena međunarodna arbitraža u slučaju poslovnih sporova, nego se dve strane upućuju na njihovo dogovorno rešavanje. Što se tiče naftnog dela aranžmana, potpisani Protokol predviđa cenu od 400 miliona evra za 51 odsto Naftne industrije Srbije koju Gasprom treba da plati i obavezu Vlade da ruskom kupcu obezbedi monopol na srpskom tržištu za najmanje dve godine.

I pored upornog isticanja zvaničnika vlasti da je to sporazum koji Srbiji obezbeđuje dugoročno snabdevanje energetima i strateški položaj u regionu, ekonomski stručnjaci imaju drugačije mišljenje. Ministar ekonomije Mladan Dinkić tvrdi da je predsedniku i premijeru Srbije predlagao da ne treba dozvoliti većinsko učešće Gasproma u NIS-u i da se postigne ravnopravno učešće i u gasovodu i u NIS-u i da Srbija ima zajedničko upravljanje i mogućnost investiranja, odnosno da treba uspostaviti partnerski odnos. Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević smatra da je energetski sporazum nepovoljan za Srbiju. Izgradnja gosovoda nikako nije trebalo da se veže da prodaju Naftne industrije Srbije i dovršetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvor, rekao je Prokopijevich i objasnio da je pristajanjem na takav aranžman Srbija postala talac snabdevača gasom. Prokopijević smatra da većinski udeo u NIS-u vredi mnogo više od 400 miliona evra, zbog čega će ako ugovor bude sklopljen neko zbog toga kad-tad odgovarati i ističe da za Srbiju nije dobro ni što je pristala da većinsko upravljanje gasovodom prepusti Rusima.

A Ekonomista Stojan Stamenković kao katastrofalno loš ocenio je energetski sporazum Srbije i Rusije. Prodaja većinskog udela u Naftnoj industriji Srbije za 400 miliona evra je dobar poslovni potez samo ako na predsedničkim izborima pobedi kandidat Srpske radikalne stranke i Srbija bude izlovana od Evropske unije, rekao je Stamenković. Za građane Srbije je izuzetno nepovoljno i to što je Srbija pristala na monopol u uvozu nafte a posledica takvog monopola je da građani Srbije ne dobijaju nikakve garancije da i ubuduće neće kupovati gorivo lošeg kvaliteta, rekao je Stamenković.

XS
SM
MD
LG