Linkovi

Peking umiva lice pripremajući se za Letnje olimpijske igre


Sportisti nisu jedini koji treniraju za ovogodišnje Olimpijske igre, u Pekingu. Organizatori Olimpijade pokrenuli su niz kampanja za podučavanje njegovih stanovnika kako da se prijatnije ponašaju prema turistima - od toga kako treba čekati u redu, do upozorenja da se ne pljuje na pločnik. Dobrovoljci koji će raditi oko borilišta uče, između ostalog, kako da se svima osmehuju.

Sportiste i posetioce ovogodišnje Olimpijade u Pekingu dočekaće mnogo nasmejanih lica. Devojke koje trenuraju ulogu olimpijskih domaćica vežbaju osmehe koji, prema uputstvima, treba da pokazuju između šest i osam zuba. One kažu da osmehivanje satima nije lak posao.

”Moramo da nosimo visoke potpetice, da stojima sa štapićima u ustima, sa knjigama na glavama i papirom između kolena. To je vrlo zamorno,“ kaže jedna od njih.

Većina ovih devojaka pohađa trogoidišnji kurs za stjuardese, pa se potpuno uklapaju u želju organizatora da domaćice budu fotogenične i verzirane u bon-tonu.

Povrh redovne nastave one svakoga dana dva sata vežbaju pravilno držanje, veštinu osmehivanja i pravilno ponašanje kako bi adekvatno dočekivale goste. Devet od njih imaće čast da uručuju olimpijske medalje pobednicima.

Organizatori Olimpijade kažu da devojke moraju da budu visoke između 168 i 174 santimetra, da ne budu teže od 55 kilograma i da dobro izgledaju. Liu Venđun je direktor(ka) škole.

”Sve devojke imaju prijatno lice, relativno lep stas i dimenzije, kao i sve ostale osobine u skladu sa zahtevima uslužne industrije,“ kaže ona.

Zvanična poseta školi predstavljala je retku priliku za uvid u pripreme iza scene, pa je više od 150 novinara došlo da vidi šta su devojke naučile. Buduće domaćice kažu da im neće smetati što će ih milioni ljudi posmatrati tokom igara.

”Ozbiljno se spremamo za rad na Olimpijadi pa smo, bez obzira na pritisak, uverene da ćemo se dobro pokazati,“ kaže Kao Šuiting.

Kina će ovog leta prvi put biti domaćin ovako velikog međunarodnog sportskog događaja, pa se stoga sprema da dočeka svet sa osmehom na licu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG