Linkovi

Kalamperović: Policija i oružane snage prate situaciju u vezi sa Kosovom


Crnogorska policija i oružane snage pažljivo prate situaciju u vezi sa Kosovom i ne treba očekivati nikakvu destabilizaciju bezbjednosnih prilika unutar granica Crne Gore, kaže u ekskluzivnom razgovoru za naš program ministar unutrašnjih poslova i javne uprave u Vladi Crne Gore Jusuf Kalamperović.

Sve naše informacije govore da je na Kosovu mirno i da, bez obzira kakvo će se rješenje donijeti, ne bi trebalo očekivati veća gibanja, kaže crnogorski ministar unutrašnjih poslova i javne uprave i dodaje:

''S druge strane, spremni smo na sva iznenađenja. I naša policija i naše oružane snage pažljivo prate situaciju i samo mogu da pružim uveravanja građanima Crne Gore da ne treba da očekuju nikakve neugodnosti, nikakve potrese, nikakvu destabilizaciju bezbjednosnih prilika unutar granica Crne Gore po ovom pitanju''.

Najavu da će Srbija krajem januara početi razgovore sa EK o uvođenju bezviznog režima, a da za Crnu Goru nema takvih nagovještaja, Kalamperović posmatra u kontekstu rješavanja pitanja Kosova:

''Prilikom potpisivanja Sporazuma o viznim olakšicama, najavljeno mi je da je to prvi korak ka bezviznom režimu. Mi očekujemo da ćemo izradom novih dokumenata, dosljednom primjenom Sporazuma o readmisiji, brzo ispuniti uslove i za bezvizni režim.

Nemamo nikakav poziv iz Brisela po tom pitanju, nemamo ni zvaničnu informaciju da je Srbija pozvana. Naša je ocjena da ćemo prvi ispuniti uslove koje traži EU. Možda od drugih okolnosti zavisi hoćemo li biti prvi koji ćemo dobiti bezvizni režim, mada podsjećam da su svi ovu sporazumi potpisivani u paketu i vjerujem da će tako biti i ovoga puta.

Ali, poziv Srbiji se može tumačiti i u sklopu dešavanja oko Kosova, izbora predsjednika, potpisivanja SSP''.

Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji, koji je stupio na snagu početkom godine, već se pozitivno odražava na proceduru i rok za izdavanje viza:

''Još prije nove godine, dobio sam vizu na pet godina. Vjerujem i da su mnogi građani vizu dobili mnogo lakše, mnogo povoljnije nego ranije.

Slovenačka ambasada otvorila je Aplikacioni centar, potpisala sporazume sa 7-8 zemalja u čije ime oni izdaju Šengen vize. Mislim da se manje mora ići u Beograd, manje se mora ići u druge centre da bi se pribavil viza. Dakle, Sporazum je već počeo da funkcioniše, nadam se i na zadovoljstvo EU, a svakako na zadovoljstvo države i građana Crne Gore''.

Konačno, gotovo dvije godine nakon izglasavanja nezavisnosti, građani Crne Gore u aprilu će početi da dobijaju nova ifdentifikaciona dokumenta. Razlog za dugo čekanje, kaže ministar, bila je namjera da se dokumenta izrade po najvišim svjetskim standardima:

''Odabrali smo, po nama, najboljeg izvođača-američku kompniju Data card i taj posao se realizuje i ide dobro. Identifikaciona dokumenta su gotova i idu na obavezno testiranje, oprema za unos podataka je stigla i uskladištena je u Podgorici, oprema za uzimanje podataka od građana nam pristiže...''

Kalamperović očekuje da će sve pripreme, uključujući i obuku kadra, biti okončane do marta, nakon čega će se stvoriti i uslovi za izradu novih registarskih tablica.

XS
SM
MD
LG