Linkovi

Rasim Ljajić: Oli Ren ponovio da je za evropsku perspektivu Srbije


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić i specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević upoznali su danas u Briselu evropskog komesara Olija Rena o sprovodjenju Akcionog plana lociranja haških optuženika i preduzimanju koraka da se oni što pre nadju u Hagu.

"Bio je to vrlo koristan i dobar razgovor...Nadam se da smo naišli na razumevanje", izjavio je novinarma Ljajić posle sastanka sa Renom.

"Kakav je stepen tog razumevanja znaćemo u ponedeljak", rekao je on, podsetivši da će tada šefovi diplomatija EU razmotriti da li je Srbija dostigla punu saradnju s Tribunalom, što bi omogućilo da se donese odluka o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbija-EU.

Ljajić je takodje rekao da je Oli Ren danas ponovo "veoma jasno istakao da Srbiji treba otvoriti evropsku perspektivu".

Renova predstavnica za štampu Kristina Nadj takodje je rekla da je evropski komesar "ponovo istakao snažnu privrženost evropskoj budućnosti Srbije "i naglasio da bi on želeo da se brzo sa Srbijom potpiše sporazum o stabilizaciji pridruživanju, čim za to budu ispunjeni uslovi.

Na pitanje da li smatra da bi sporazum Srbija-EU mogao biti potpisan u ponedeljak, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom je uzvratio: "Ništa ne mogu da obećam. Naše je da ništa ne obećavamo već da vrlo realno govorimo o svim aspektima naše saradnje s Hagom".

Zamoljen da kaže da li je Ren njemu i Vukčeviću preneo eventualne zamerke haškog tužioca Serža Bramerca, Ljajić je rekao da je "Renov utisak da Bramerc želi da se drži samo nadležnosti tribunala i da ne želi da se upliće u političke vode, što jeste nesumnjivo značajno".

"Nije bilo zamerki. Bramerc će posetiti Beograd sredinom februara i tada ćemo razgovarati o svim aspektima naše dalje saradnje s Tribunalom".

Ljajić je rekao da je Bramerc konstatovao da nije bilo nekih epohalnih promena, da niko od haških optuženika nije izručen da bi on to mogao da konstatuje kao promenu, ali da je Srbija "u tom periodu iznela čitav niz aktivnosti i radnji".

"Videćemo kakvi će biti na kraju rezultati mera koje sprovodimo u ovom trenutku", zaključio je Ljajić.

Rupel pozvao na potpisivanje Sporazuma EU-Srbija

Ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel pozvao je danas Evropsku uniju da u narednim danima sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Trebalo bi da pomognemo Srbiji u približavanju Evropskoj uniji. Jedan znak približavanja trebalo bi da bude potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u predstojećim danima", rekao je Rupel u govoru u pred Stalnim savetom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Slovenija, predsedavajuća Unije, želi da EU potpiše sporazum sa Srbijom kako bi dala podršku njenim prozapadnim političkim snagama, pred neizvesni drugi krug predsedničkih izbora 3. februara.

"Mi zaista govorimo o Srbiji u smislu približavanja i pristupa EU. Mi bismo kao predsedavajući želeli da stimulišemo taj napredak", kazao je Rupel.

U obraćanju novinarima posle zatvorene sednice Stalnog saveta OEBS-a, on je izjavio da je na sastanku istakao da EU smatra Srbiju svojom budućom članicom, i da je "srpski ambasador rekao da Srbija zavisi od medjunarodne zajednice i organizacija poput EU i OEBS".

Šef diplomatije Slovenije rekao je i da je rad OEBS-a na Kosovu u oblastima poput nadgledanja ljudskih prava i izgradnje institucija, "važan kao i uvek".

"EU će imati ključnu ulogu na Kosovu u predstojećem periodu. Kosovo je odgovornost Evrope i pre svega Evropske unije", poručio je Rupel.

XS
SM
MD
LG