Linkovi

Banka Socijete Ženeral izgubila više od sedam milijardi dolara zbog prevare


Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu je jedna od tema brojnih razgovora bila Francuska banka Sosijete ženeral, ali ne zbog toga što je zbog krize hipotekarnog kreditnog sektora u Sjedinjenim Državama, izgubila skoro tri milijarde dolara, već zbog najveće finasijskih prevara u istoriji.

Banka Socijete Ženeral izgubila više od sedam milijardi dolara zbog prevare jednog od svojih berzanskih radnika, navodi se u saopštenju.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu vijest se brzo pročula.

Ministar Kušner rekao je samo da se radi o ozbiljnom problemu, ne samo za Francusku, već i za čitav svijet.

Francuska banka smatra da ju ojadio ojedan od njenih domaćih službenika koji je trgovao akcijama na evropskim berzama. Ne radi se o visokorangiranom službeniku, ali je prevarant uspio da prikriva prevaru, kroz složenu knjigovodstvenu kombinaciju lažnih transakcija.

Američki ekspert Dejvid Li kaže da je ono što se desilo u Francuskoj banci, poziv na buđenje na globalnom nivou".

Na sličan način je svojevremeno Nik Lison izazvao kolaps Berings Banke 1995. Lison je završio u singapurskom zatvoru nakon što je riskatnim ulaganjima izgubio milijardu i po dolara.

Bankari kažu – ako ste ozbiljni u svom poslu, znate i Lisonovu priču. Ali Lisonov kriminal sada djeluje smiješno u poređenju sa prevarom u Francuskoj, o kojoj će se tek govoriti.

XS
SM
MD
LG