Linkovi

Vašington: Bela kuća i Kongres dogovorili paket mera za podsticaj posustale ekonomije


Predstavnici Bušove administracije i Kongresa dogovorili su se načelno o paketu mjera koji bi trebalo da da podsticaj posustaloj američkoj ekonomiji.

Paket dogovoren nakon jednonedjeljnih pregovora predviđa 116 miliona dolara za Amerrikance sa nižim primanjima, u vidu poreskih olakšica pravnim i fizičkim licima.

Predsjednik Buš je komentarišući dogovor zatražio od zakonodavaca da mu što prije na potpis dostave zakon kojim će se pomenute mjere realizovati.

“Ovaj paket mjera nudi ispravnu politiku i ima odgovarajuću cijenu”, rekao je predsjednik Buš.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, pohvalila je kolege iz republikanske stranke i zvaničnike administracije zbog konstruktivne saradnje koja je dovela do sporazuma.

"Ne mogu reći da sam u potpunosti zadovoljna sa ovim paketom, ali sigurna sam da će podstaći našu ekonomiju”,

Stimulativnim paketom mjera predviđeno je da najveći broj poreskih obveznika, oni koji zarađuju do 150.000 dolara dobijaju ček na 600 dolara, bračni parovi po 1.200, uz dodatak od 300 dolara na svako dijete. Amerikanci sa višim primanjima neće dobiti novac, ali će jedan broj pravnih lica, odnosno kompanija, biti oslobođen dijela poreza, kako bi se podstaklo dalje investiranje.

Paket ekonomskih mjera koji Kongres tek treba da usvoji, a predsjednik Buš učini operativnim – trebalo bi da košta oko 150 milijardi dolara.

Još jedan uspešan dan na Vol Stritu

Indeksi na njujorškoj berzi porasli su krajem dana pošto su investitori pozitivno reagovali na izveštaje o profitima nekih od vodećih korporacija koji su se pokazali većim od očekivanih.

Dau Džons i S&P porasli su za jedan odsto, a NASDAK čak za dva odsto.

Evropska berze ostvarile su još veće dobitke od 5 do 6 odsto, dok je japanski Nikei takodje porastao za preko dva odsto. U

prkos pozitivnim rezultatima indeksi većine berzi u svetu su i dalje znatno niži od početnih vrednosti ove godine.

Cena zlata porasla je za gotovo 22 dolara - na 912 dolara i 8 centi za uncu.

XS
SM
MD
LG