Linkovi

Hašim Tači: Proglašenje nezavisnosti Kosova je samo pitanje dana


Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da je proglašenje nezavisnosti Kosova "samo pitanje dana" i da će to istovremeno priznati Vašington i mnoge zemlje u Evropskoj uniji i u susedstvu Kosova. Tači je to izjavio posle dvočasovnog susreta sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom, koji je saopštio da u razgovoru s Tačijem nije bilo reči odatumu nezavisnosti pokrajine.

Solana je na pitanje da li je zadovoljan "usaglašenim načinom" resavanja kosovskog pitanja, odgovorio da je "apsolutno zadovoljan".

"Mi uvek usaglašeno radimo i dogovaramo se", dodao je on.

A na pitanje da li je s Tačijem bilo reči o datumu nezavisnosti pokrajine, on je rekao da "nismo razgovarali o datumu već o drugim stvarima važnim za EU i Kosovo". Kosovski premijer je rekao da će nezavisnost Kosova biti proglašena "vrlo uskoro", jer je "proces rešavanja statusa završen. Kosovo je, prema njegovim rečima, za to potpuno spremno, ali je prethodno nužno "ispoštovati neke procedure i obaviti konsultacije".

On je objasnio da je Prištini "potrebna jedinstvena odluka Brisela i Vašingtona" i da za to "imamo potvrdu naših partnera".

"Vrlo tesno ćemo saradjivati s Vašingtonom i Briselom s ciljem da proglasimo nezavisnost Kosova", rekao je Tači.

Od kosovskog premijera zatraženo je da objasni da li je u razgovoru sa Solanom pominjan i datum nezavisnosti, a on je istakao da je bilo reči o "ustavu i simbolima Kosova i svemu za proglašavanje nezavisnosti, a to je samo pitanje dana". Zamoljen da kaže ima li pritisaka nekih zemalja na kosovske Albance da odlože proglašavanje nezavisnosti, ne samo za posle srpskih predsedničkih izbora, već za razdoblje posle martovskih parlamentarnih izbora u Sspaniji, predsednik prelazne vlade Kosova je odgovorio da to nije bio slučaj.

On je zaključio da se "dogadjaji u Srbiji ne reflektuju na Kosovo i da Kosovo "ima svoj put, a Srbija svoj takodje". Tači će se sutra u Briselu sastati i s generalnim sekretarom NATO Japom de Hopom Sheferom.

XS
SM
MD
LG