Linkovi

Prototip elektronskih kontakt sočiva isproban na zečevima


U naučnofantastičnim filmovima već smo imali priliku da vidimo ljudska bića sa natčovečanskim mogućnostima, između ostalog sa očima u kojima se projektuje neka slika. Kako izgleda, takav vid možda nije daleko od stvarnosti.

Istraživači na Univerzitetu države Vašington, na krajnjem severozapadu Sjedinjenih Država, konstruisali su kontaktna sočiva koja će, kako se nadaju, moći da u vidno polje projektuju snimke nečeg drugog, ali tako da se ta slika ne zaklanja ono što oko normalno vidi. Ovakva sočiva ne služe za korekciju vida već za to da osoba koja ih nosi istovremeno vidi prizor iza stakla i sliku koja se projektuje na njemu.

Prototip elektronskih kontakt sočiva isproban je na zečevima, koji su ih nosili dvadesetak minuta i zato vreme se ponašali sasvim normalno. Elektronska kola u njima imaju debljinu od svega nekoliko nanometara. Naučnici se nadaju da će uskoro u njih moći da ugrade izvore struje pa i radioprijemnike, preko kojih bi mogli da kontrolišu šta displej u kontakt sočivu pokazuje. Moguće je zamisliti razne primene. Na primer, piloti bi mogli stalno da imaju pred očima najvažnije instrumente, putnici u avionu mogli bi da posmatraju neki film ili da surfiraju po internetu, a oni koji ne mogu bez toga mogli bi da neprestano kontrolišu SMS poruke na svojim mobilnim telefonima. Istraživači kažu da su sočiva sa punim displejom još daleko, ali da bi displej od nekoliko piksela mogao da vrlo skoro bude isproban.

XS
SM
MD
LG