Linkovi

Harvard: Istraživači ostvarili značajno dostignuće na polju robotike


Istraživači na univerzitetu Harvard, u Masačusetsu, ostvarili su značajno dostignuće na polju robotike - konstruisali su mehaničku muvu, koja ima dovoljnu snagu da sama poleti. Ovaj sićušni robot ima raspon krila od tri santimetra i težak je svega 60 miligrama. Naučnici odavno proučavaju let insekata pokušavajući da konstruišu mehaničke naprave koje bi letele na istom principu. Ali pokreti njihovih krila veoma su bzi i kompleksni, što im omogućava da u vazduhu prave manevre koje je za sada nemoguće oponašati. Tek je pojava kompjutera omogućila da se napravi detaljna analiza. Posebnu teškoću predstavljala je gradnja tako malog mehanizma.

Harvardska muva sastoji se od četiri komponente: aktuatora, odnosno mehaničkog mišića napravljenog od kristala kvarca, koji pod uticajem naizmenične struje menja svoje dimenzije; sistema poluga koje prenose te pokrete na krila; noseće konstrukcije i samih krila. Svi ovi delovi sagrađeni su uz pomoć lasera. Za sada, ova sićušna letelica još ne nosi na sebi izvor struje već se napaja preko veoma tankih, savitljivih žičica. Zbog toga ona nije slobodna da leti u svim pravcima već samo vertikalno, klizeći uz dve paralelne, krute žice. Međutim, činjenica da je u stanju da poleti sopstvenim pogonom, koji se ne sastoji od elektromotora, zaista je impresivna.

Mehanička muva demonstriraće svoj let u njujorškom Muzeju moderne umetnosti počevši od 24. februara, a za sada može da se vidi na internet adresi.

XS
SM
MD
LG