Linkovi

Predsjednik Buš očekuje dogovor o podsticaju posustaloj ekonomiji


U okviru napora da se usvoji paket koji bi ojačao američku ekonomiju, sekretar za finansije Henri Polson razgovarao je danas sa liderima obje političke partije u predstavničkom domu, demokratom Nensi Pelosi i republikancem Džonom Bejnerom, koji je nakon susreta kazao da je razmatrano mnogo opcija, ali da nijesu doneseni nikakvi zaključci.

Polson je glavni pregovarač predsjednika Buša, koji je na sastanku sa savjetom gradonačelnika, izjavio da je ekonomiji neophodan podsticaj zato što su Amerikanci suočeni sa nesigurnom budućnošću, izazvanom visokim cijenama goriva i padom vrijednosti nekretnina.

«Rekao sam im da želim da radim sa Kongresom na usvajanju paketa podsticajnih mera, koji bi bio dovoljno velik da utiče na ekonomiju i jednostavan da ga ljudi razumeju. Uvjeren sam da će biti postignut dogovor.»

Predsjednik Buš prekjuče je razgovarao sa Pelosi i Bejnerom, kao i sa liderima demokratske i republikanske partije u Senatu, Harijem Ridom i Mičom Mekonelom. Rid je nakon susreta izjavio da demokrate rade sa kolegama iz republikanske stranke i Bušovom administracijom kako bi američki predsjednik u naredne tri nedjelje dobio paket o ekonomskom stimulansu.

«Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nešto uradimo vrlo brzo i da ćemo ostaviti razlike po strani i usvojiti paket koji je dobar za američki narod.»

Američki predsjednik želi da vrijednost predloženih poreskih olakšica bude jednaka jednom procentu vrijednosti svih američkih dobara i usluga, što je između 140 i 150 milijardi dolara.

Demokrate su saglasne da je potrebno pomoći individualnim poreskim obveznicima, ali takođe zahtijevaju da se poveća naknada nezaposlenima kao i pomoću u hrani, čemu se predsjednik protivi.

XS
SM
MD
LG