Linkovi

Nakon dva izuzetno turbulentna dana, konačno optimizam na Vol Stritu


Ključni berzanski indeksi su uprkos lošem startu ostvarili značajne dobitke na kraju još jednog turbulentnog dana na berzi u Njujorku.

Dow Jones je dobio 2.5 odsto ili 299 poena, dva procenta je dobio i indeks S & P 500, dok je tehnološka kvota NASDAQ - jača za jedan procenat.

Investitori širom sveta su različito reagovali na jučerašnju odluku američke Centralne banke da smanji kamatne stope.

Cene akcija na berzi u Honkongu porasle su za skoro 11 odsto, a u Manili, Sidneju, Šangaju i Tokiju i do dva procenta.

Vrednost berzanskih indeksa na evropskim tržištima je međutim pala i to više od četiri procenta u Francuskoj i Nemačkoj.

Dolar je jači u odnosu na jen, a slabiji prema evru.

Cena sirove nafte pala je na najniži nivo u tri meseca. Barel nafte, za isporuke u martu, pojeftinio je dva dolara i 22 centa na 86 dolara i 99 centi.

Rajs: Ekonomija SAD elastična i zdrava

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, saopštila je političkim i poslovnim liderima okupljenim na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, da je ekonomija Sjedinjenih Država elastična i zdrava.

Ona je pokušala da uveri prisutne da Vašington preduzima korake da reši probleme koji su proteklih dana doveli do naglog pada akcija na svetskom tržištu. Državni sekretar je je rekla da je nervozna atmosfera uticala na globalno tržište, ali da će američka privreda ostati pokretač rasta.

Pojedini učesnici Svetskog ekonomskog foruma kritikuju jučerašnje smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da bi moglo da podstakne inflaciju.

Drugi kažu da su niske kamatne stope loše, jer su niskokamatni krediti i bili jedan od uzroka poremećaja na tržištu nekretnina, koje je pokrenulo najnoviju ekonomsku krizu.

Soros kritikuje odgovor na krizu na svetskim berzama

Milijarder filantrop Džordž Soros zatražio je u svom govoru na Forumu u Davosu bolje zakonske okvire za delovanje bankarskog i finansijskog sektora u Americi, koji prema njegovom mišljenju, posluju isuviše slobodno.

Soros je govoreći o tekućoj krizi na svjetskim berzama pozvao na bolje regulisanje i kontrolu globalnog finansijskog tržišta, a govoreći za TV AP nakon govora u Davosu, ponovio je da je ekonomska kriza vrlo ozbiljna, a reakcija odgovornih vlasti nedovoljna i neprimjerena.

"Bojim se da u ovom trenutku vlasti ne razumiju sve aspekte krize i da reaguju sporo i pogrešno ", kaže kontroverzni milijarder.

On je u svom govoru danas okrivio Američku centralnu banku zbog toga što je kamatne stope predugo držala na niskom nivou, što je nakon jedne decenije rezultiralo krizom u sektoru nekretnina i hipotekarnih kredita, koja se sada osjeća u svim krajevima svijeta zbog ko,mpleksnosti investicionih mehanizama u globalnoj ekonomiji.

Soros predviđa ekonomsko izjednačenje pošto će uporedo sa recesijom u ekonomski razvijenom svijetu doći do snažnijeg ekonomskog rasta u zemljama u razvoju.

On ne vjeruje da će doći do globalne ekonomske recesije, ali da će kriza na finansijskim tržištima definitivno uticati na cjelokupnu ekonomiju.

Soros je u utorak austrijskom dnevniku Standard rekao da SAD idu ka recesiji da da Evropa neće biti u stanju da izbjegne posljedice.

Budžetski deficit u 2008. godini bar 219 milijardi dolara

Kongresna Kancelarija za budžet, koja obezbeđuje statističke podatke američkim zakonodavcima, procenila je da bi budžetski deficit u tekućoj 2008. godini mogao da bude najmanje 219 milijardi dolara.

To je povećanje u odnosu na deficit iz prošle godine od 163 milijarde. Bužetskom minusu, kako je navedeno, pored troškova rata u Iraku i Avganistanu , doprineće i predsednikov plan usmeren na stimulaciju posustale ekonomije, vredan 145 milijardi dolara.

Vlada svake godine pokriva deficit pozajmljenim novcem na koji se plaća i kamata. Nacionalni dug Sjedinjenih Država, sada izbosi više od 9 hiljada milijardi, a vlada je samo prošle godine platila 430 milijardi dolara na ime kamata na pozajmljeni novac.

XS
SM
MD
LG