Linkovi

Hiljade Palestinaca ušle u Egipat nakon što je miniran granični zid kod Rafe


Hiljade Palestinaca iz Pojasa Gaze nagrnule su u jutros u pogranični grad u susjednom Egiptu, nakon što je miniran zid koji razdvaja Pojas Gaze i Egipat.

Palestinski ekstremisti su aktivirali eksploziv, čija je detonacija ostavila veliki otvor u graničnom zidu. Za razliku od juče, kada su policajci Hamasa koji kontroliše Gazu i egiptaski graničari vatrenim oružjem sprečavali proboj granice u Rafi, egipatska policija nije učinila ništa da spriječi hiljade Palestinaca da ušu na egipatsku teritoriju.

Favzi Barhum, portparol Hamasa, rekao je da su stanovnici Gaze bili u bezizlaznoj situaciji – da nije u pitanju samo izraelska blokada koja je onemogućila rad elektrane i ostavila Pojas Gaze dva dana bez struje, već činjenica da je Gaza izolovana od ostatka svijeta. “Gaza je pretvorena u zatvor za milion i po Palestinaca”, kaže Barhum.

Prodavnice u Egiptu nisu mogle da stignu da usluže brojne Palestince koji su kupovali cigarete, benzin i druge namirnice čiji je uvoz Izrael zabranio.

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je zabrinutost situacijom i zatražilo da Egipat reaguje. Izrael je juče olabavio blokadu i dozvolio da gorivo za potrebe elektrane dođe u Gazu, mada palestinski pregovarač Saeb Erekat kaže da se blokada Gaze kosi sa obećanjima koja je od jevrejske države dobio palestinski lider Mahmud Abas.

"Izraelska vlada je obećala predsjedniku Abasu da ovaj mač nad našom glavom neće dirati. Dopremanje hrane, goriva i lijekova ne smije biti obustavljeno”, kaže Erekat. “Ovo je kolektivno kažnjavanje koje niko u međunarodnoj zajednici ne bi smio da toleriše”.

Palestinski predsjednik Abas je u međuvremenu objavio da je spreman da preuzme kontrolu nad prelazima kod Gaze, i pored neprijateljstva između njegovog Fataha i Hamasa koje još traje. Američki zvaničnici su ocijenili da o toj ideji ipak vrijedi razmisliti.

Izrael na drugoj strani tvrdi da je blokada bila djelotvorna i da je Hamasu jasno stavljeno do znanja da raketni napad na Izrael neće proći bez posljedica. No vođa Hamasa, Halid Mašal, poručio je iz egzila u Damasku da će se raketni napadi na Izrael i pored blokade ponovo nastaviti.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak naredio je bezbednosnim snagama da dozvole Pelstincima da prelaze granicu, dok god ne unose oružje.

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je međutim zabrinutost zbog haosa na granici, zbog, kako je naveo portparol tog ministarstva, mogućnosti ulaska terorista i unošenja oružja.

Zabrinutost zbog situacije u Gazi izrazio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, koji je kazao da Izrael ima pravo da se brani protiv napada, ali da ne sme kolektivno da kažnjava civile.

Savet bezbednosti je nastavio u Njujorku raspravu o amandmanima na nacrt rezolucije kojom se poziva na prekid raketnih napada na Izrael, koji bi zauzvrat trebalo da omogući Palestincima pristup humanitarnoj pomoći.

U međuvremenu, lider Hamasa u egzilu Haled Mašal pozvao je arapske države da pomognu da se ukine blokada Gaze i da granični prelaz Rafa bude stalno otvoren. Takođe je istakao da je ta organizacija spremna da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o graničnim pitanjima.

U Vašingtonu, portparol Bele Kuće Dana Perino kazala je da je situacija na granici između Gaze i Egipta van kontrole Hamasa, te da zbog njihove loše vladavine Palestinci u tom području žive u haosu.

XS
SM
MD
LG