Linkovi

Predstavljeni kandidati za nagradu Američke filmske akademije


Filmovi «No country for old men» i «There will be blood» dobili su najviše nominacija, osam, uoči dodjele Oskara 24. februara. Oba ostvarenja nominovana su u kategoriji za najbolji film, uz tinejdžersku komediju «Juno», romantičnu dramu «Atonement» i triler «Michale Clayton».

U konkurenciji za najboljeg glumca su Danijel Dej Luis za ulogu naftaškog tajkuna u filmu «There will be blood», Džordž Kluni za ulogu advokata «Michaela Klaytona», Džoni Dep, koji je tumačio krvoločnog berberina u «Sweeny Todd», Tomi Li Džons za ostvaranje «In the valley of Elah» i Vigo Mortensen za «Eastern promises».

U kategoriji za najbolju glumicu nominovane su Džuli Kristi za «Away from her», Marion Kotiljar, koja je igrala Edit Pjaf u filmu «La vie en rose» i Kejt Blanšet za «Elisabeth:The Golden Age». Konkurencija će im biti i glumice Lora Lini za ulogu u filmu «The savages» i Elen Pejdž za «Juno» .

U trci za priznanje Akademije za najbolji strani film naćiće se "12" ruskog reditelja Nikite Mihalkova, izraelski kandidat "Beaufort", "The Counterfeiters" iz Austrije, "Katyn" iz Poljske i "Mongol", kandidat iz Kazahstana.

Nakon objavljivanja nominacija, ostaje još nepoznanica da li će Oskari biti uručeni na tradicionalnoj, ekstravagantnoj ceremoniji, ili će - zbog štrajka holivudskih tekstopisaca - biti organizovana samo press konferencija. Nedavno su Zlatni Globusi dodijeljeni upravo na nešto svečanijij konferenciji za medije.

XS
SM
MD
LG