Linkovi

Fred Tompson objavio da se povlači iz predsjedničke trke


Bivši senator iz Tenesija Fred Tompson saopštio je da se povlači iz trke za republikansku predsjedničku nominaciju, nakon niza neuspjeha na primarnim izborima. Njegovi, sada već bivši, protivnici već se pripremaju za glasanje na Floridi 29-og januara, dok su demokratski kandidati fokusirani na južnu Karolinu, gdje će primarni izbori biti održani u subotu.

Fred Tompson objavio je odluku o povlačenju u saopštenju, u kome je izrazio nadu da je njegova kampanja bila korisna za zemlju i republikansku partiju. Tompson je u izbornu kapmanju ušao na velika vrata i u jednom trenutku čak bio jedan od favorita za predsjedničku nominaciju. Međutim i pored popularnosti koju je stekao kao glumac, bivši senator iz Tenesija nije uspio da privuče značajniju političku podršku. Tompson nije danas saopštio da li će podržati nekog od preostalih kandidata, koji se pripremaju za primarne izbore na Floridi.

Najbolju poziciju trenutno ima senator Džon Mekejn, koji je dobio najveću podršku glasača u Južnoj Karolini, ali ga čeka tijesna bitka sa bivšim gradonačelnikom Njujorka Rudijem Đulijanijem, koji je nakon slabe kampanje u ostalim državama, odlučio da poveća svoje šanse pobjedom na Floridi.

Đulijani dovodi u pitanje Mekejnovu privrženost konzervativnim prijedlozima kao što su poreske olakšice .

«Džon Mekejn je podržao demokrate i glasao protiv Bušovog predloga za poreske olakšice

Senator Mekejn ističe da razmije Đulijanijeve opaske jer, kako navodi, bivši gradonačelnik Njujorka zaostaje za njim 10 do 15 odsto.

U izbornoj trci na Floridi učestvuju i bivši guverneri Masačusetsa i Arkanzasa, Mit Romni i Majk Hakbi.

U međuvremenu, okršaji senatora Hilari Klinton i Baraka Obame u trci za demokratski predsjedničku nominaciju postaju sve žešći, što je pokazala i debata u Mirtl Biču u južnoj Karolini.

Njihovu retoriku kritikovao je treći kandidat, bivši senator Džon Edvards.

«Zar u ovoj debati ne učestvuje troje, a ne dvoje ljudi? Koliko djece će dobiti zdravstveno osiguranje kao rezultat ove prepirke?»

Obama računa na snažnu podršku afro-američkih glasača u Južnoj Karolini kako bi popravio svoje šanse nakon pobjeda senatorke Klinton u Nevadi i Nju Hempširu. Tokom sinoćnje debate, kritikovao je i Hilari i Bila Klintona zato što dovode u pitanje njegovo protivljenje ratu u Iraku.

«Predsjednik Klinton jednostavno ne govori istinu kada kaže da nisam bio protiv rata od početka ili da je moje protivljenje samo bajka. «

Hilari Klinton, koja pokušava da bude snažan protivnik i u Južnoj Karolini, tvrdi da senator iz Ilinoja ima običaj da izbjegava teška pitanja.

«Veoma je teško učestvovati u debati sa tobom zato što nikada ne preuzimaš odgovornost za bilo kakav izbor i to već postaje običaj.»

I demokratski i republikanski kandidati užurbano se pripremaju za 5. februar, kada će se glasati u 22 države, ali je još rano govoriti o tome ko su favoriti uoči takozvanog super utorka.

XS
SM
MD
LG