Linkovi

Svetske sile dogovorile sadržaj nove rezolucije UN o Iranu


Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je saopštio da su se svetske sile dogovorile o sadržaju nove rezolucije Ujedinjenih nacija kojom treba da se izvrši pritisak na Iran da ograniči svoju nuklearnu delatnost.

Posle sastanka ministara inostranih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti Svetske organizacije u Berlinu, Štajnmajer je rekao da je dogovoreno da Nemačka, Francuska i Britanija podnesu nacrt rezolucije koji će biti razmotren na sednici Saveta bezbednosti u punom sastavu.

Štajnmajer nije dao više detalja o sadržaju rezolucije koju će, kako je najavio, u narednim sedmicama, pred Savet bezbednosti zajedno izneti Nemačka, Francuska i Britanija.

Jedan viši američki zvaničnik je rekao da se novom rezolucijom pooštravaju sadašnje sankcije Ujedinjenih nacija Iranu i unose novi elementi. Isti zvaničnik je rekao da će nove mere verovatno obuhvatiti zabranu na putovanje i zamrzavanje imovine.

Američke diplomate u Berlinu kažu da će nova rezolucija pooštriti sadašnje sankcije Iranu, posebno one koje se odnose na zabranu putovanja i zamrzavanja imovine iranskim funkcionerima. Prema rečima evropskih zvaničnika nove mere ne pooštravaju sankcije iranskoj ekonomiji. Bušova administracija želela je da mere budu znatno oštrije - skoro koliko sankcije koje je Vašington uveo iranskom bankarskom sistemu.

Ipak predstavnik Stejt Dipartmenta Gonzalo Gallegos izrazio je zadovoljstvo dogovorom koji je postignut u Berlinu, jer je u skladu sa strategijom kažnjavanja Irana zbog odbacivanja zahtjeva UN i istovremene ponude određenih povlastica da bi se diplomatski rešio spor u vezi sa kontroverznim nukleranim programom Teherana.

"Grupa pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka potvrdili su pristup toj strategiji dva koloseka, što je vrlo jaka poruka Iranu da mora da se povinuje rezolucijama UN. Iran postaje sve izolovaniji, a dogovor u Berlinu ukazuje da nema podela u međunarodnoj zajednici u odnosu na ovo pitanje", kazao je predstavnik Državnog sekretarijata.

Rusija i Kina su se, prema medijskim izveštajima, još snažnije usprotivile širim ekonomskim sankcijama nakon prošlomesečne obaveštajne procene američkih službi, koja ukazuje da je Teheran 2003. prekinuo program razvoja nuklearnog arsenala.

Iran je pre sastanka u Berlinu saopštio da ga nove sankcije neće sprečiti da razvija svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG