Linkovi

UNICEF: Umire manje dece, ali situacija može biti bolja


Dečiji Fond Ujedinjenih Nacija saopštio je da je veliki progres načinjen u spasavanju dečijih života. UNICEF, koji je upravo objavio svoj godišnji izveštaj, navodi da još mnogo dečijih života može da se spasi korišćenjem dostupnih, jednostavnih i jeftinih orudja kao i uključivanjem lokalnih zajednica u obezbedjivanje osnovnih zdravstvenih servisa majkama i deci. Novinarka GA Liza Šlajn izveštava iz Ženeve gde je izveštaj objavljen.

U 2006., prvi put od kako se prikupljaju svetski podaci, UNICEF je procenio da je ukupan broj smrtnih slučajeva dece na celom svetu, starosti ispod pet godina opao ispod 10 miliona. To je smanjenje za 60 odsto ukupne smrtnosti dece od 1960. Medjutim, UNICEF naglašava da je potrebno još mnogo uraditi, posebno u pod-saharskoj Africi. Izvršni direktor UNICEF-a An Veneman kaže da se oko polovine svih smrtnih slučajeva dece širom sveta dogodi u Africi.

«Na osnovu podataka iz 2006. , deca rodjena u pod-saharskoj Africi imaju 1 prema 6 šansi da umru pre svoje pete godine. Oko 4 miliona beba umre svake godine u svom prvom mesecu života, a više od polovine tih smrtnih slučajeva desi se u prva 24 sata. Mnoge od ovih beba umru kod kuće bez pristupa osnovnim zdravstvenim servisima koji bi mogli da im spasu živote».

U apsolutnim brojevima, UNICEF navodi da se većina smrtnih slučajeva medju novorodjenčadi dogodi u Južnoj Aziji. Ona naglašava da se na pod-saharsku Afriku i Južnu Aziju zajedno odnosi 80 odsto svih smrtnih slučajeva ispod pet godina. U izveštaju se kaže da više dece umre u zemljama koje su pogodjene konfliktom i onima sa visokim brojem registrovanih slučajeva HIV-a i side. Veneman ističe da je zdravlje dece direktno povezano sa zdravstvenim stanjem majki.

«Kao što svi znamo, zdrave majke imaju najviše šansi da rode zdravo dete. Preko 500 hiljada žena umre od trudnoće i komplikacija povezanih sa porodjajem svake godine. U nekim slučajevima samo zato što nemaju mogućnost da im se pruži nega».

Veneman je izjavila za GA da omogućavanje osnovnih zdravstvenih servisa na nivou zajednice značajno povećava šanse za spasavanje života majki i dece. Ona kaže da su mnoge interventne mere dostupne, imaju uticaj i jeftine. Takodje, kaže Veneman, veoma je važna obuka zdravstvenih radnika u lokalnim zajednicama kako bi mogli da pruže mnoge od tih jeftinih orudja koja su spasonosna, majkama i njihovoj deci.

XS
SM
MD
LG