Linkovi

Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju o Kosovu


Parlamentarna skupština Saveta Evrope je u Strazburu usvojila nacrt rezolucije kojom poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da nametne rešenje Kosova, jer su - kako se navodi - mogućnosti za kompromis iscrpljene, a sadašnji, status doprinosi nestabilnosti celog balkanskog regiona.

Sličan apel se upućuje i članicama Saveta Evrope, koje su i članice Evropske unije, da unutar Unije usvoje zajedničku poziciju kada je reč o budućnosti Kosova, kao i kada je reč o mogućem jednostranom proglašenju nezavisnosti.

Lord Rasel-Džonston, obrazlažući nacrt rezolucije, naglasio je da podržava plan Martija Ahtisarija, dok sama rezolucija poziva Prištinu i Beograd da deluju razumno u vremenu pred nama, u kojem se očekuje i završnica procesa Kosova.

Treba reći da su usvojeni i neki od amandmana Srbije na rezoluciju - jednim se naglašava zalaganje Parlamentarne skupštine da se pronađe kopromisno rešenje i, pre toga, alternativni načini za nastavak pregovora koji bi doveli do takvog - kompromisnog rešenja.

XS
SM
MD
LG