Linkovi

Buš obeležio praznik u čitaonici Memorijalne biblioteke Martina Lutera Kinga


Dan Martina Lutera Kinga predsednik Džordž Buš je proveo okružen decom, i knjigama koje deca vole da čitaju.

Tokom posete dečijoj čitaonici, u Memorijalnoj biblioteci Martina Lutera Kinga, nekoliko blokova dalje od Bele kuće, Buš se pridružio jednoj od bibliotekarki koja je sa grupom dece različitog uzrasta i različitih rasa razgovarala o značaju života i zaostavštine prečasnog Martina Lutra Kinga.

Martin Luter King je izuzetno značajna ličnost u istoriji naše zemlje. Sasvim je opravdano što ukazujemo počast onome što je učinio za zemlju, njegovoj hrabrosti i viziji.“

Buš je posebno istakao Kingovu predanost pomaganju drugima i pozvao sve Amerikance da mu ukažu počast time što će pružiti ruku onima koji su u nevolji.

Naši sugrađani moraju da shvate da izražavanjem ljubavi prema bližnjima, onako kako bi želeli da ona bude iskazana njima, da pružanjem ruke onima koji su u nevolji, da unošenjem ljubaznosti i saosećanja u svoje živote, mogu da učine Ameriku boljom i da time ispunjavaju san Martina Lutera Kinga."

Predsednik je dodao da Dan Martina Lutera Kinga pruža priliku za obnovu duboko ukorenjene želje Amerike da bude zemlja obećanja, pravde i mogućnosti za sve.

Baptistički sveštenik Martin Luter King predvodio je nenasilni pokret za rasnu jednakost u Sjedinjenim Državama, 50-tih i 60-tih godina. Njegova uloga bila je od suštinske važnosti za donošenje istorijskog zakona o građanskim pravima, 1963. godine, i za to je nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Njegov život završio se tragično 1968. godine, kada je ubijen u atentatu. King je tada imao 39 godina.

XS
SM
MD
LG