Linkovi

Strah od recesije u SAD uzdrmao berze u Evropi i Aziji


Evropske i azijske berze u ponedjeljak su uzdrmane velikim padom vrijednosti akcija, uzrokovanim strahom investitora od problema u ekonomiji Sjedinjenih država.

Bio je ovo, za brokere, jedan od najtežih dana u posljednjih nekoliko godina.

MMF je situaciju okarakterisao kao “vrlo ozbiljnu”.

U Honkongu, indeks Hang Seng izgubio je 5.5 odsto vrijednosti, što je najdramatičniji pad vrijednosti te kvote još od terorističkih napada u Americi, 11. septembra 2001.

Između tri i sedam procenata izgubili su i ključni indeksi na berzama u Indiji, Kini, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi.

Iako se najnovija kriza na finansijskim tržištima pripisuje dijelom problemima u lokalnim ekonomijama, analitičari tvrde da najveće zasluge treba pripisati strahu od ekonomske receseije u Sjedinjenim Državama – ključnom uvozniku za brojne svjetske ekonomije.

Pored toga, strani investitori su uložili značajna sredstva u američke kompanije.

Problemi u američkoj ekonomiji isplivali su na vidjelo uz krizu na tržištu nekretnina i u hipotekarnom kreditnom sektoru krajem prošle godine.

Prošle sedmice predsjednik Buš je predložio plan stimulisanja ekonomije, vrijedan 145 milijardi dolara, ali analitičari sumnjanju da će te mjere zaustaviti već izvjesnu recesiju.

Američke berze su zbog praznika bile zatvorene, ali se dalji pad vrijednosti akcija na ovdašnjim finansijskim trištima, očekuje već u utorak.

XS
SM
MD
LG