Linkovi

Izrael popušta blokadu, Gaza do utorka bez električne energije


Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odobrio je isporuku određene količine goriva i medicinskih zaliha naseljima u pojasu Gaze, koja bi trebalo da počne u utorak.

Nakon ove odluke, Evropska unija biće u mogućnosti da isporuči gorivo glavnoj centrali, koja je sinoć obustavila rad. Izrael će takođe dozvoliti unošenje goriva za generatore, kao i gasa za kuvanje.

Barakova odluka da popusti blokadu uslijedila je nakon upozorenja zvaničnika Ujedinjenih nacija i organizacija za zaštitu ljudskih prava da je Gaza na ivici humanitarne katastrofe.

Izraelski zvaničnici su međutim saopštili da je Hamas namjerno prekinuo proizvodnju struje kako bi okrivio jevrejsku državu i najavili da neće dozvoliti humanitarnu krizu u Gazi.

Takođe su upozorili na opasnost u regionu ukoliko Palestinci nastave sa raketnim napadima, ističući da će učiniti sve da ih zaustave. Izrael je prošle nedelje blokirao sve prilaze Gazi zbog učestalih raketnih napada palestinskih ekstremista.

Povodom situacije na Bliskom istoku, posebno u pojasu Gaze, vanredno je zasijedao i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Izraelska blokada Pojasa Gaze izazvala je oštre reakcije i zabrinutost u arapskim zemljama i širom regiona. U Jordanu i Libanu su održani protesti u znak podrške Hamasu, koji kontroliše Gazu.

Arapska liga je na vanrednoj sjednici u Kairu pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da ukine blokadu. Portparol egipatskog ministarstva inostranih poslova kazao je za Glas Amerike, da je riječ o kolektivnoj kazni, koja je, kako je istakao, u suprotnosti sa Ženevskom konvencijom.

XS
SM
MD
LG