Linkovi

Tadić ili Nikolić - odluka o novom predsedniku Srbije u drugom izbornom krugu 3. februara


Prema podacima RIK-a, kandidat radikala Tomislav Nikolić osvojio je 39,96 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, dok je - na osnovu 98,68 odsto obrađenih rezultata sa biračkih mesta - kandidat Demokratske stranke Boris Tadić osvojio 35,41 odsto glasova.

Njih dvojica će snage odmeriti u drugom izbornom krugu 3. februara, koji analitičari u Srbiji već vide kao svojevrsan referndum.

"Ono što očekujemo to je da će glasovi gospodina Mrkonjića, odnosno SPS-a, nekako, u većem procentu da odu ka gospodinu Tomi Nikoliću. Što se LDP-a tiče, najveći deo će da glasa za gospodina Tadića", rekao je za beogradski B92 Zoran Lučić, izvršni direktor CESID-a.

Trećeplasirani u prvom krugu bio je kandidat Nove Srbije Velimir Ilić sa 7,41 odsto glasova. Socijalista Milutin Mrkonjić dobio je 5,97, a kandidat Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović sa 5,35 odsto. Kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor dobio je 2,27 odsto glasova.

Izbornog pobednika i novog predsednika Srbije, kako izgleda, opredeliće podela glasova birača koji su glasali za Velimira Ilića. Istraživanja CESID-a ukazuju da bi taj odnos mogao da bude tri prema jedan za Borisa Tadića, ali su svi pogledi uprti ka premijeru Vojislavu Koštunici, koji je podržao Ilića u prvom krugu.

Analitičari smatraju i da će rezultati drugog kruga umnogome zavisiti od toga da li će na izbore izaći još novih birača i koje će stranke podržati jednog od dvojice kandidata.

Profesor Fakulteta politički nauka Zoran Stojiljković kaže da će pored manjih partija kao što su Liberalno-demokratska strankai Socijalisitčka partija Srbije, važnu ulogu u drugom krugu imati koalicija premijera Vojislav Koštunice koju čine njegova Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Bivši šef diplomatije Goran Svilanović izražava nadu da će Vojislav Koštunica podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, a programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Lučić smatra da bi izbore mogli da odluče 800.000 birača koji čine neku vrstu izbornog rezervoara i koji se do sada nisu pojavljivali na glasačkim mestima.

Lučić zatim upozorava da budućnost partija umnogome zavisi kako će se ponašati u ovom trenutku. Važno je, kaže Lučić, da se Vojislav Koštunica i Čedomir Jovanović sami odrede jer od toga, između ostalog, zavisi budućnost i njihovih stranaka a ne samo budućnost dvojice predsedničkih kandidata.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović spreman je da razgovara sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem o podršci te partije u drugom krugu predsedničkih izbora, a slično je najavio i predsednički kandidat Mađarske koalicije Ištvan Pastor koji je rekao da će podržati Tadića u drugom krugu pod uslovom da on prihvati program Mađarske koalicije.

U prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji registrovana je i najveća izlaznost glasača od 2000. godine.

XS
SM
MD
LG