Linkovi

Predsednik Buš: Opšte poreske olakšice mogle bi da donesu veliku promenu


Američki predsednik Džordž Buš je konstatujući da se SAD nalaze u teškom ekonomskom periodu, zaključio da je neophodno obezbediti poreske olakšice u vrednosti od 150 milijardi dolara. Demokrate s druge strane smatraju da bi ekonomski podsticajni program trebalo da ima veći budžet za socijalne programe.

Predsednik Buš je izjavio da mu je jasno koliko je Amerikanaca zabrinuto za svoju ekonomsku budućnost, imajući u vidu da će još više poslova biti dovedeno u opasnost ukoliko se nastavi nestabilnost na tržištu nekretnina.

Zbog toga, on želi da zajedno sa Kongresom stimuliše ekonomiju što je pre moguće. U svom nedeljnom obraćanju preko radija, predsednik Buš ističe da bi opšte poreske olakšice mogle da donesu veliku promene. On je predložio svotu koja predstavlja jedan odsto ukupne vrednosti svih dobara i usluga koje SAD proizvedu godišnje, što je između 140 i 150 milijardi dolara.

«Ovaj razvojni paket mora biti privremen i mora stupiti na snagu što pre kako bi pomogli ekonomiji kojoj je pomoć sada preko potrebna. Takođe, u tom ekonomskom paketu ne sme da se zahteva veći porez. Taj paket izričito treba da promoviše investicije i veću potrošnju, što je ključno za poboljšanje ekonomije»

Američki predsednik se zalaže za poresku stimulaciju privatnih biznisa, kako bi im se omogućile veće investicije, a predložio je i uvođenje direktnih i brzih poreskih olakšica za pojedince. Prema njegovim rečima, ako se potrošačima dozvoli da zadrže više svog novca, onda će oni trošiti više u vremenima kada ljudi u proseku troše manje.

Predsednik Buš je prošlog četvrtka razgovarao sa liderima obe političke partije u oba doma Kongresa, i kaže da veruje da bi ekonomski podsticajni plan uskoro mogao da se usvoji.

U radio obraćanju demokrata, kongresmen Barni Frenk iz Masačusetsa kaže da bi republikanci i demokrate trebalo da sarađuju kako bi što pre preduzeli neophodne korake.

«Što se tiče demokrata, mi smo spremni da sarađujemo sa predsednikom i republikancima iz Kongresa kako bi sastavili nepristrasan paket ekonomskih mera kojim bi se između ostalog propisao manji porez za većinu Amerikanaca, kao i jednokratno povećanje pomoći onima koji su najteže pogođeni trenutnom ekonomskom situacijom»

Frenk je predsednik Komiteta za finansijske usluge predstavničkog doma. On ističe da se ekonomisti slažu u proceni da će srednja i radnička klasa najverovatnije trošiti više novca na način koji će stimulisati ekonomiju i otvoriti nova radna mesta.

Demokrate zagovaraju nastavak pružanja socijalne pomoći nezaposlenima i kao deo podsticajnog paketa predlažu i da se najsiromašnijima uputi pomoć u hrani. Međutim, troškovi u socijalne svrhe će možda naići na protivljenje predsednika Buša, koji smatra da paket ne bi trebalo da sadrži mere, koje neće imati neposrednog pozitivnog uticaja na ekonomiju.

On takođe ostaje odlučan u nameri da rekordno smanjenje poreza koje je uveo - postane trajno, ali je pristankom da taj zahtev ne uključi u ovaj privremeni paket podsticajnih ekonomskih mera, izbegao veliku problem koji bi mogao da dovede do zastoja u razgovorima oko sastavljanja dokumenta.

XS
SM
MD
LG