Linkovi

Mihail Sakašvili položio zakletvu za drugi uzastopni mandat šefa države


Mihail Sakašvili, reizabran na predsedničkim izborima 5. januara, položio je danas na centralnom trgu ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju zakletvu za drugi uzastopni mandat šefa gruzijske države.

Među gostima na svečanosti inauguracije u delegacijama oko 20 zemalja i brojnih medjunarodnih organizacija je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov, američki ministar trgovine Karlos Gutjeres, predsednici Poljske, Rumunije, Estonije, Litvanije i Letonij, šefovi diplomatije mnogih zemalja.

Na svečanosti su bili i specijalni predstavnici NATO, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a na centralnom bulevaru ispred zgrade okupilo se nekoliko desetina hiljada ljudi.

Posle inauguracije, Sakašvili je održao bilateralne sastanke sa predstavnicima stranih delegacija, među kojima i sa šefom ruske diplomatije o odnosima dve zemlje i putevima za njihovu normalizaciju.

Posle preuzimanja dužnosti u skladu sa Ustavom, vlada će podneti ostavku a predsednik će kabinetu naložiti da vrši svoje dužnosti do formiranja novog sastava vlade. Sakašvili treba, najduže za sedam dana od ostavke vlade, da saopšti ime mandatara, koji zajedno sa njim u roku od deset dana treba odabere ministre koje treba da potvrdi parlament.

Ranije je Sakašvili najavljivao da će Lado Gurgenidze ostati na mestu premijera, ali da će biti promena u kabinetu. Ujedinjena radikalna opozicija je za danas najavila demonstracije na hipodromu u Tbilisiju i protestnu šestnju na kojima očekuje učešće do 100 hiljada pristalica, smatrajući da su rezultati izbora od 5. januara falsifikovani u korist Sakašvilija.

XS
SM
MD
LG