Linkovi

Gugl ulaže 25 miliona dolara kako bi svet postao bolje mesto za život


Iz filantropske direkcije najvećeg internet pretraživača, Gugla, najavili su da će kompanija uložiti 25 miliona dolara kako bi svet postao bolje mesto za život. Novac će se prvenstveno ulagati u projekte koji se bave prevencijom bolesti i prirodnih katastrofa, ali će pomoć biti dodeljena i malim i srednjim preduzećima, zatim za poboljšanje protoka informacija, kao i za razvoj obnovljivih izvora energije.

Osnivači kompanije Gugl, Sergej Brin i Leri Pejdž, započeli su sa nekonvencionalnim projektom pre 10 godina pod parolom «nemoj biti zao». Pre dve godine zaposlili su Lerija Brilijanta kao izvršnog direktora filantropske direkcije, poznatije pod imenom Gugl DotOrg. Brilijant je Amerikanac, po struci lekar, koji je ’70-ih godina prošlog veka živeo u Indiji i velikim delom je zaslužan za to što su male boginje u toj zemlji iskorenjene. Jedna od pet novih donacija će biti dodeljena projektu čija je svrha da se omogućio pristup informacionoj tehnologiji u cilju prognoza i sprečavanja ekoloških katastrofa i epidemija bolesti. Brilijant kaže da bolesti koje prelaze sa životinja na ljude predstavljaju veliku opasnost.

«Prevršili smo svaku meru; posekli smo prašume i naselili smo teritoriju na kojoj su oduvek živele isključivo životinje. Bolesti koje su uvek bile na tim prostorima, sada prelaze na ljude»

On dodaje da postoji više od 35 ozbiljnih bolesti koje su prešle na drugu vrstu; među njima su SARS i ptičji grip, i kaže da bi dosta pomoglo ukoliko bi postojao sistem, koji bi nas upozorio na vreme.

«Trenutno ima 50 miliona ljudi koji žive sa virusom HIV. Da smo imali sreće i bili u toj džungli kada je virus prešao sa šimpanze na čoveka i da smo bili u stanju da zaustavimo bolest, da je sasečemo u korenu, mogli smo da sprečimo ogromnu ljudsku tragediju»

Novčana pomoć će usavršiti sisteme za nadgledanje bolesti u zalivu reke Mekong, koji se proteže od Vijetnama preko Burme do jugozapadne Kine.

Donacije Gugl DotOrga su drugačije od drugih, korporativnih, zbog toga što ulažu i u profitne organizacije. Gugl takođe podstiče svoje zaposlene da u radno vreme direktno učestvuju u filantropskim projektima, kao i da lobiraju za zakonske promene kod vladinih zvaničnika. Fondacija je uložila 10 miliona dolara u i-Solar, kalifornijsku kompaniju koja proizvodi solarne generatore koji treba da zamene tradicionalne elektrane. Dosta novih donacija je namenjeno za Indiju u cilju urbanizacije i planiranje obrazovanja.

Ovaj potez Gugla je izazvao entuzijazam, ali i kritike. Siva Vajdijanatan je vanredni profesor za medije i zakon na Univerzitetu Virdžinija. On smatra da je inicijativa Gugla odlična, ali dovodi u pitanje njihov pristup.

«Gugl ima tehnokratski pristup svakom problemu. Uvek nameću mašinu, ili izmisle mašinu, ili izmisle deo softvera koji može da reši komplikovan problem, i kad bombastično govore o tome, teraju ljude da se okrenu toj mašini, koja će im rešiti problem. Smatram da je to greška».

Leri Brilijant priznaje da su napori filantropskog odeljenja eksperimentalni, i poručuje da ćemo svi morati da sačekamo i da vidimo kako će to funkcionisati.

XS
SM
MD
LG