Linkovi

NASA: Prvi prelet svemirska sonde Mesindžer kraj planete Merkur


Nova svemirska sonda američke agencije za svemirska istraživanja, NASA, zvana Mesindžer, proletela je prekjuče na svega 17 hiljada kilometara iznad površine Merkura, planete najbliže suncu. Za sada, sonda je na zemlju poslala nekoliko hiljada kvalitetnih snimaka površine te male planete.

Ali od nje treba očekivati još mnogo više. Mesindžer je zapravo koncipiran kao satelit, koji će posle serije polazaka oko Venere i zemlje kako bi se usporio, ući 2011. godine u orbitu oko Merkura i početi da redovno šalje snimke i naučne podatke. Konstrukcija Mesindžera predstavljala je priličan naučni izazov jer je na Merkuru sunce 11 puta svetlije nego na zemlji, pa se temperatura na površini planete penje na 450 stepeni celzijusa. Mesindžer je zbog toga opremljen ”suncobranom“ od specijalne termoizolacione keramičke tkanine, koji zaklanja njegovu stranu okrenutu suncu.

Kućište satelita izrađeno je od epoksidnog grafitnog materijala, dok mu dva velika solarna panela obezbeđuju napajanje strujom. Dve kamere - jedna sa širokim, a druga sa uskim objektivom - snimaće površinu Merkura, dok će laserski senzor prikupljati topografske podatke. Interesantno je da su kamere montirane na platformi sa zglobom, tako da će naučnici moći da ih usmeravaju u pravcu u kome žele. Niz drugih instrumenata pruikupljaće podatke o sastavu tla i atmosfere kao i o magnetnom polju. Do sada dobijeni snimci mogu da se vide na Nasinom sajtu.

XS
SM
MD
LG