Linkovi

Pakistanske bezbednosne snage uhapsile 40 ekstremista u Južnom Vaziristanu


" hspace=2 src="/serbian/images/AP_Pakistani_paramilitary_policeman_outskirts_Islamabad_eng_195_2_17jan08.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Pakistanske bezbednosne snage uhapsile su 40 ekstremista u Južnom Vaziristanu, kod granice sa Avganistanom, dan nakon što je gotovo 90 pobunjenika ubijeno u dva odvojena oružana sukoba.

Istovremeno, policija je u Karačija uhapsila pet sunita koji su planirali da, cijanidom i bombama, napadnu šiitsku muslimansku versku procesiju.

"Prošle noći, tokom operacije u Čagmalaiu, uhvaćeno je 40 zločinaca. Kompletna oblast očišćena je o zločinaca", kazao je predstavnik pakistanske vojske general-major Atar Abas.

Vojska je kasnije pronašla tela još dest ekstremista, dodao je Abas. Velika grupa dobro naoružanih protalibanskih ekstremista ustremila se juče na konvoj bezbednosnih snaga u oblasti Čagmalaia u Južnom Vaziristanu, a dvadesetak esktremista je ubijeno kada su pakistanski bezbednjaci odgovorili na njihov napad.

U drugom, odvojenom oružanom okršaju vladinih snaga sa velikom grupu pobunjenika, koji su planirali napad na utvrđenje kod Lada u istoj oblasti, ubijeno je oko 60 ekstremista. Pretpostavlja se da iza oba napada na vladine snage stoji protalibanski komandant Baitulah Mesud koji, kako mediji navode, snabdeva Al Kaidu sa teroristima i obučava talibanske borce koji su došli iz Avganistana u taj regionu posle američke invazije na tu zemlji 2001. godine .

Mesud predvodi alijansu od desetak ekstremističkih islamskih grupa pod nazivom Talibanski pokret Pakistana, koji je povezan sa talibanskim pokretom u Avganistanu. Pakistanska policija danas je saopštila da je uhvaćeno, u raznim delovima Karačija, pet sunita koji su planirali da, cijanidom i bombama napadnu šiitsku muslimansku versku procesiju.

"Hapšenje je sprečilo veliku katastrofu, ali pretnja od samoubilačkih napada i dalje je prisutna", kazao je šef policije Azhar Ali Faruki

Zaplenjeno je šest kilograma eksploziva koji su bili spakovani u jaknama, detonatori, tri granate i dva pištolja, kao i 500 grama cijanida kojim je trebalo da se zatruje voda i pića namenjena učesnicima verske molitve. Pobunjenici su uhvaćeni kasno sinoć u Karačiju, uoči okupljanja šiitske manjine koja živi u Pakistanu, radi obeležavanja verskog praznika Ašure.

XS
SM
MD
LG