Linkovi

Ekonomski problemi u SAD počeli sa padom prometa na tržištu nekretnina


Ekonomski problemi u SAD počeli su sa padom prometa na tržištu nekretnina, a zatim doveli do krize na hipotekarnom i kreditnom tržištu i do velikih gubitaka nekih od vodećih banaka i finansijskih kompanija. Većina tih kompanija i dalje je u biznisu zahvaljujući pomoći i ulaganju inostranih partnera. Medjutim, ima i onih koji ne misle da je to najbolje rešenje.

Inače na Volstritu je princip – ako neko gubi novac neko drugi će ga dobiti. U ovom trenutku - bake na Volstritu su gubitnici, a bogati strani investitori uživaju dobrobiti.

Naslovi – ‘Amerika na prodaju’ su ovih dana bili česti dok najveće banke na Volstritu, pogodjene gubicima zbog krize sa sub-primarnim hipotekama traže gotovinu od stranih vlada ili firmi.

Poslednjih nekoliko nedelja zemlje koje su nagomilale puno amreričkih dolara, poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Abu Dabija, Kine, Južne Koreje I Singapoura uložile su preko 46 milijardi dolara da bi otkupile delove nekih od vodećih američkih investicionih banaka, kao što su Sitigrup, Meril Linč, Morgan Stenli, UBS i Bear Stearns. To je postala i jedna od tema američke predsedničke kampanje.

“Veoma me brine sve to - potrebno je da imamo mnogo više kontrole,” kaže demokratski predsednički pretendent senatorka Hilari Klinton.

Pri tom treba imati u vidu da će uticaj stranih investitora verovatno dalje rasti. Analitičari ukazuju da, pošto je cena nafte dostigla 100 dolara po barelu, zemlje OPEK-a sada zaradjuju dovoljno novca za samo šest dana da otkupe Dženeral Motors, a da za tri godine zarade dovoljno da bi otkupile petinu vodećih 500 američkih kompanija.

“Na duži rok to bi moglo da oslabi SAD, naš suverenitet naše vrednost, pa i našu nacionalnu bezbednost,” kaže analitičar Gel Luft.

Možda, kažu drugi, ali američkim bankama je sada potrebna injekcija novca da bi ostale u biznisu, a pomenute zemlje su voljne da ulože…

“Nemamo mnogo izbora. Možemo da kažemo ne, ali bi posledica mogla da bude mnogo ozbiljnija recesija, stvarne ekonomske nevolje i zaista bolna situacija,” kaže analitičar(ka) Dajen Svonk. Drugi medjutim ističu da ulaganuje stranih vlada predstavlja i glas poverenja u američku ekonomiju kao i da znači da su one zainteresovane za uspeh Amerike. Ako američke kompanije ne budu dobro poslovale - strane investicije takodje će biti izgubljene.

XS
SM
MD
LG