Linkovi

Buš: 150 milijardi dolara poreskih olakšica za stimulizaciju ekonomije


Američki predsjednik kazao je na pres konferenciji u Beloj kući da je potrebno 150 milijardi dolara u poreskim olakšicama kako bi se stimulisala ekonomija Sjedinjenih Država, koja je pogođena visokim cenama goriva, padom prometa na tržištu nekretnina i problemima u sektoru proizvodnje.

Predsednik Buš kaže da njegovi vrhunski savetnici za ekonomska pitanja rade zajedno sa kongresom na izradi paketa za podsticanje ekonomskog rasta, kako bi se ohrabrilo povećanje potrošnje na svim nivoima.

“Brzim usvajanjem efikasnog paketa za ekonomski rast, možemo pomoći ozdravljenju u suštini jake ekonomije i sprečiti da privredni sektori koji prolaze kroz određene promene, kao što je tržište nekretnina, imaju negativan efekat na ostale ekonomske oblasti.”

Buš insistira da ekonomski stimulans mora biti privremen, ali u isto vreme i dovoljno jak da promeni trenutnu situaciju. On predlaže da bude jednak jednom procentu vrednosti svih američkih dobara i usluga, što je između 140 i 150 milijardi dolara. Predsednik Buš kaže da je i dalje optimista u vezi sa ukupnom snagom američke ekonomije, iako sada postoji rizik od pada.

Američki predsednik rekao je novinarima u Beloj kući da želi direktne i brze poreske podsticaje kako bi kompanije mogle da više ulažu ove godine kao i povraćaj novca poreskim obveznicima u cilju povećanja potrošnje.

“Treba dozvoliti Amerikancima da zadrže više svog novca i tako povećati potrošnju i osnažiti ekonomiju u periodu kada bi ljudi verovatno trošili manje.”

Nakon razgovora sa liderima političkih partija u oba doma Kongresa, Buš veruje da uskoro može biti postignut sporazum. Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi takođe se nada da će pregovori dve partije u narednih nekoliko dana rezultirati dogovorom o pravovremenoj, ciljnoj i privremenoj pomoći. Sekretar za finansije Henri Polson, koji u ime Bele kuće pregovara sa kongresom, nije želio da komentariše izvještaje da bi prema tom planu građani mogli dobiti povraćaj novca od poreza u vrednosti od 800 dolara.

“Namerno ne želimo da ulazimo u detalje jer želimo da budemo kooperativni u postizanju nestranačkog dogovora.”

Predsednik Buš i dalje je odlučan u nameri da rekordne poreske olakšice učini stalnim, ali se u cilju postizanja dogovora saglasio da taj zahtjev ne bude deo predloženog paketa o privremenom ekonomskom podsticaju.

XS
SM
MD
LG