Linkovi

Klonirane životinje ipak će biti korišćenje za oplodnju a ne za ishranu


Američka agencija za hranu i lekove tvrdi da su meso i ostali proizvodi koji se dobijaju od kloniranih krava, svinja i koza podjednako bezbedni za jelo, kao i meso životinja koje su odgajane konvencionalnim putem. Neki ljudi dovode u pitanje naučne dokaze koji to potvrđuju, ali čak i ako sve to ima pokriće, nisu svi uvereni da su mleko i meso kloniranih životinja bezbedni za jelo.

Da li bi iko, ko u današnje vreme večera meso, mogao da prepozna razliku između mesa životinje koja je nastala kloniranjem u odnosu na meso životinje koja nije? Američka agencija za hranu i lekove tvrdi da razlika ne postoji. Zamenik komesara Rendal Later objavio je rezultate intenzivnog šestogodišnjeg istraživanja.

"Procenom rizika zaključili smo da je meso i mleko kloniranih krava, svinja i koza podjednako bedzbedno za ishranu, kao i hrana koju jedemo svakodnevno", rekao je Later.

Klonirane životinje ipak će pre biti korišćenje za oplodnju, a ne ishranu. Međutim njihovi potomci jednog dana bi mogli da završe u prodavnicama hrane. Uzgajivač stoke Mark Mejning nema ništa protiv, jer kako kaže nova tehnologija može dovesti do manje masnog mesa i kvalitetnijeg stočnog fonda, a ro je ono što kupci žele.

"Na kraju krajeva, oni treba da imaju koristi od načina uzgoja", kaže Mejning.

Mnoge biotehnološke kompanije zalažu se da se hrana dobijena od kloniranih životinja nađe na tržištu, ali neki potrošači su protiv toga. Međutim, dr Stiven Sandlof iz Agencije za hranu i lekove kaže da se to verovatno neće dogoditi.

"Mi ne zahtevamo posebno označavanje ukoliko nema materijalne razlike u hrani procesuiranoj određenom tehnikom - u ovom slučaju, kloniranjem - u odnosu na tradicionalno proizvedenu hranu", ističe dr Sandlof.

Međunarodno udruženje mlečne hrane želi da mleko, i uopšte hrana dobijena od kloniranih životinja, ostanu van tržišta, sve dok strani trgovinski partneri ne ispitaju i odobre istu tehnku kloniranja. Što se tiče američkog tržišta, industrija takozvane organske hrane ističe da proizvodi dobijeni od kloniranih životinja ne mogu da imaju prestižnu oznaku “organic”.

XS
SM
MD
LG