Linkovi

Ben Bernanki izjavio da tempo američke ekonomije usporava


Šef Federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je da se tempo američke ekonomije usporava i da bi kratkoročni paket stimulativnih mera bio koristan radi podsticanja privrede kako bi se izbegao rizik od recesije.

Nedavni niz otrežnjavajućih ekonomksih vesti - uključujući smanjeni nivo ekonomskog rasta, veći stepen nezaposlenosti i visoke cene energenata - podstakao je veoma aktuelnu debatu o pitanju ekonomskih stimulansa u Vašingtonu i šire. Lideri obe političke stranke, kao i većina predsedničkih kandidata, pa i Bela kuća, sada zvanično apeluju da se preduzme akcija radi podsticanja ekonomskih aktivnosti i pomoći onima koji trpe zbog sadašnje ekonomske situacije. Na pretresu pred budžetskim odborom u Predstavničkom domu, predsednik Federalnih rezervi, Ben Bernanki, dodao je svoj glas rastućem tonu zabrinutosti.

“Slažem se da bi u načelu fiskalna akcija mogla da bude od pomoći, i da bi fiskalni i monetarni stimulansi mogli zajedno da obezbede širu potporu ekonomiji nego isključivo monetarni instrumenti. Da bi bio koristan, paket stimulativnih mera bi trebalo primeniti odmah i tako ga strukturno osmisliti da bi njegov uticaj na sve veće izdatke mogao da se što više oseti u narednih 12 meseci.”

Bernanki je ukazao na uznemiravajuće trendove, uključujući pad cena nekretnina u SAD i krizu na kreditnom tržištu. On je rekao da će se sadašnje ekonomsko usporavanje nastaviti ove, a možda i iduće godine. Federalne rezerve imaju na raspolaganju jedan veoma važan instrument: prilagodjavanje kamatne stope. Centralna banka je već smanjila kamatnu stopu nekoliko puta proteklih meseci, a Bernanki ukazuje da bi moglo da dodje i do daljih smanjenja kametnih stopa, ako to bude potrebno.

Ekonomski stimulansi obično uključuju veće federalne izdatke, niži porez, ili kombinaciju te dve stvari. Već godinama, predsednik Buš apeluje na Kongres da poreske olakšice koje je on uveo na početku svog mandata učini trajnim. Praksa smanjenja poreza, za koju predsednik tvrdi da podstiče ekonomski rast, ističe narednih godina. Demokrate većinom kritikuju smanjenje poreza kao način da se pomogne bogatima na račun fiskalnog zdravlja Amerike.

Portparol Bele kuće, Toni Frato, rekao je da predsednik Buš veruje da je paket kratkoročnih podsticajnih mera potreban. Predsednik Buš se juče telefonom konsultovao sa kongresnim liderima i sekretarom finansija, Henrijem Polsonom o načinima za podsticanje ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG