Linkovi

Vašington: CIA povezuje ubistvo Benazir Buto sa Al Kaidom


Centralna američka obaveštajna agencija smatra da je Al kaida, odnosno pakistanske grupe povezane sa tom terorističkom organizacijom, odgovorna za ubistvo bivšeg premijera Benazir Buto. To je rekao direktor CIA Majkl Hejden, ističući da je "to uradila mreža oko Baitulaha Mehsuda.

On je ubistvo opozicione liderke opisao kao deo organizovane kampanje koja obuhvata samoubilačke napade eksplozivom i druge napade na pakistanske lidere sa ciljem da se destabilizuje Pakistan. Hejden je dodao da je veza između Al Kaide i raznih grupa ekstremista i separatista uvek latentno postojala, kao i da je sada aktivirana.

On je istakao da su te grupe odgovorne za novi talas nasilja čiji je cilj destabilizacija Pakisana, jednog od ključnih saveznika Sjedinjenih Američkih Država u regionu. Komentari Hejdena do sada su najdirektnije procene nekog od zvaničnika američkih obaveštajnih službi.

Vlada pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa je takodje optužila Mehsuda za ubistvo Buto, ali neki pripadnici njene političke partije, kao i njena porodica, doveli su u pitanje ove tvrdnje. Oni su se žalili da vlada nije obezbedila Buto dovoljnu zaštitu i izrazili nejasne tvrdnje da su neki elementi unutar same vlade umešani u ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto. Buto je bila političar popularan u SAD i drugim zapadnim zemljama, zbog njenog suprotstavljanja radikalnom slamu. Mehsud je opovrgao bilo kakvu umešanost u njenu smrt.

XS
SM
MD
LG