Linkovi

Ren: Što pre sporazum Evropske unije i Srbije, uz ispunjavanje uslova


Evropski komesar Oli Ren založio se danas, u razgovoru s haškim tužiocem Seržom Bramercom, za "što skorije potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, uz nužno ispunjavanje uslova pune saradnje s Haškim sudom".

To je novinarima prenela Renova predstavnica za štampu Kristina Nadj. Ona je dodala da je Ren naglasio da "Srbija mora učiniti sve što je u njenoj moći da se pronadju i uhapse svi preostali odbegli optuženici, što mora voditi izručenju Hagu Ratka Mladića i ostalih".

Zato komesar Ren podržava inicijativu slovenačkog predsedništva EU da se formira radna grupa EU "s ciljem da se omogući brz napredak Srbije na putu ka Uniji i pomogne u ispunjavanju uslova za dostizanje tog cilja, što uključuje i punu saradnju s Haškim sudom".

Kristina Nadj je dodala da slovenačko predsedništvo EU sada, uz podršku Evropske komisije, radi na izradi tačnog mandata i sastava te "radne grupe". Rasprava o Srbiji će u EU, po njenim rečima, biti nastavljena idućih dana, a sutra će u Sloveniji komesar Ren učestvovati na sastanku šefova diplomatija predsedavajućeg EU, evropskih država Kontakt grupe i visokog predstavnika Solane. Kristina Nadj je dodala da slovenačko predsedništvo EU sada, uz podršku Evropske komisije, radi na izradi tačnog mandata i sastava te "radne grupe".

Rasprava o Srbiji će u EU, po njenim rečima, biti nastavljena idućih dana, a sutra će u Sloveniji komesar Ren učestvovati na sastanku šefova diplomatija predsedavajućeg EU, evropskih država Kontakt grupe i visokog predstavnika Solane.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel je rekao da se predsedavajuća EU Slovenija zalaže za slanje misije na Kosovo pre proglašenja nezavisnosti. Rupel je rekao na neformalnom susretu sredozemnih država EU u Nikoziji, da su misija EU i nezavisnost Kosova odvojena pitanja.Rupel je kazao i da je Kosovo jako osetljivo i važno pitanje, kao i da se nada da će rasprava, na prvom ovogodišnjem zasedanju ministara EU, 28. januara, biti plodna.

Očekuje se da će ministri tada raspravljati o tehničkim elementima civilne misije za Kosovo, a prema diplomatskim izvorima slovenačkih medija, Slovenija se zalaže da misija bude poslata na Kosovo pre proglašenja nezavisnosti. Države EU iz Sredozemlja, a pre svega Grčka i Kipar, oštro se protive nezavisnosti Kosova. Povodom tog stava Grčke i Kipra, Rupel je danas objasnio da uvek postoji nada da se stvari promene, kao i da bi većina država članica EU želela da Kipar, Grčka i još poneka država, mogle da zauzmu stav, koji bi pomogao da se krene napred.

"To može da se dogodi, ali i ne. To nije moj pritisak, već nada", rekao je Rupel na današnjoj novinarskoj konferenciji na Kipru i kiparskim novinarima kazao da se ne radi o "samoprozvanom Kosovu", kao i da još uvek nema rasprave o nezavisnosti Kosova, već o civilnoj misiji EU.

Prema Rupelovim rečima, tehnički elementi misije bi trebalo da budu dogovoreni tokom februara, a misija ne bi trebalo da ide na Kosovo pre maja.

Pored Kosova, koje je bilo centralna tema ovog susreta, na njemu se razgovaralo i potpisivanju sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji EU i Srbije.

Zemlje Sredozemlja su se, u današnjim zaključcima, založile za ranije potpisivanje sporazuma sa Srbijom, čemu se protive pre svega Holandija, Belgija i skandinavske zemlje, koji ga uslovljavaju predajom Ratka Mladića haškom sudu, prenose slovenački mediji.

O poslednjim razgovorima o Kosovu, kao i slanju misije EU, trebalo bi da razgovaraju i ministri spoljnih poslova evopskog dela kontakt grupe. Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo da će se, sutra, na Brdu kod Kranja, sresti ministri Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije, a u razgovorima će učestvovati i slovenački ministar Rupel, evropski komesar za širenje EU, Oli Ren i spoljnopolitički predstavnik, Havijer Solana.

XS
SM
MD
LG