Linkovi

Prva dama SAD Lora Buš kaže da stoji uz avganistanski narod


Supruga američkog predsjednika, Lora Buš, kazala je na skupu avganistanskih i američkih žena u Vašingtonu da je Avganistan značajno napredovao u posljednjih pet godina od pada talibanskih vlasti. O tom napretku, prva dama Sjedinjenih Država govori u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike.

Prva dama ističe da narod u Avganistanu ponovo izgrađuje stabilno i demokratsko društvo. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Lora Buš je kazala reporteru u avganistanskom servisu Šaisti Sadat da osjeća snažnu privrženost prema narodu i samoj zemlji.

«Kada sam pohađala šesti razred u teksaškom gradu Midlendu, 1957 godine, napisala sam sastav o Avganistanu.»

Lora kaže da nikada nije pretpostavljala da će kasnije posjetiti Avganistan, što je i uradila 2005 godine, kada je govorila o pravima žena i potrebom za njihovim obrazovanjem. Takođe nije mogla ni znati o lošem položaju žena tokom vladavine Talibana. Gospođa Buš smatra da su se u Avganistanu od uspostavljanja nove vlade dogodile dramatične promjene, uključujući i izborni proces.

«Na izborima je glasao veliki broj ljudi, uključujući mnogo žena. Zatim imamo novu vladu i ustav.»

Prva dama navodi i podatak da je procent smrtnosti kod novorođenčadi pao za 25 odsto, te da školu pohađa 5 miliona djece, od čega su dvije petine djevojčice. Ona ističe da je do napretka došlo uprkos rizicima s kojima se narod suočava.

«Razumijem zašto avganistanski narod, posebno žene, sa strahom govori o obrazovanju koje im nije bilo dostupno tokom talibanske vladavine.»

Supruga američkog predsjednika obratila se juče članicama savjeta američkih i avganistanskih žena, uključujući i žene koje učestvuju u rekonstrukciji Avganistana.

«Njihovi životi su se promijenili i to na bolje.»

Lora Buš je govorila i o susjednom Pakistanu, povratku bivšeg premijera Benazir Buto i njenom ubistvu

«Podržavam sve one koji se zalažu za demokratiju. Žalim zbog ubistva Benazir Buto i izražavam saučešće pakistanskom narodu.»

Ona smatra da bi dvije države trebalo da rade zajedno na uspostavljanju demokratije. Avganistanski i pakistanski predsjednici, Hamid Karzai i Pervez Mušaraf sastali su se prošlog mjeseca, uprkos povišenim tenzijama oko bezbjednosti.

«Avganistan i Pakistan dijele veoma dugu granicu, tako da bi odnosi između dvije zemlje trebalo da budu odlični.»

Prva dama Sjedinjenih Država pozvala je na nastavak međunarodne vojne podrške, ističući međutim da bi Avganistan trebalo da pojača svoje snage koje će brinuti o bezbjednosti. Takođe je istakla da je na avganistanskom narodu da se usprotivi trgovini narkoticima i uzgajanju opijuma.

«Mislim da postoji mnogo načina da avganistanski narod radi zajedno, ostavi razlike po strani i kaže: Ne želimo više terorizam.»

Gospođa Buš nada se da će se kao običan građanin vratiti u Avganistan i nastaviti da radi na poboljšanju životnog standarda žena i djece u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG