Linkovi

U SAD mašine za elektronsko glasanje sve više i više postaju pravilo


I dok nova tehnologija omogućava izbornim zvaničnicima da brzo prebroje glasove i odrede pobednika na dan izbora, novinar Glasa Amerike Džefri Jang izveštava da ona takodje donosi nove probleme za koje neki analitičari kažu da bi mogli da umanje poverenje javnosti u izborni proces.

Florida, novembar 2000. Izbori za Belu Kuću kandidata Republikanske partije Džordža Buša mladjeg i kandidata Demokratske partije Ala Gora bili su odlučeni tokom postizbornog ponovnog prebrojavanja glasačkih listića u toj državi. Na narednim predsedničkim izborima 2004, mnoge američke države odlučile su da ukinu sistem papirnatih kartica i umesto njih koriste mašine za elektronsko glasanje. Ali, usvajanjem te nove tehnologije javile su se i nove manjkavosti.

Verodostojnost demokratski izabrane vlasti počinje sa davanjem glasova za koje javnost veruje da će biti pravedno i tačno prebrojani. I, kako se tehnologija za glasanje usavršava, izborni zvaničnici preduzimaju nove korake kako bi osigurali tačnost, i samim tim verodostojnost. U okrugu Montgomeri u državi Merilend, kao i širom Sjedinjenih Država, izborni zvaničnici dobijaju specijalni trening u postavljanju elektronskih mašina i rukovanju sa njima za vreme glasanja. Instruktor navodi korake potrebne da se osigura integritet onoga što mašina registruje.

«Ove mašine pripremane su pod dvadesetčetvoročasovnim video nadzorom, i ljudi iz Demokratske i Republikanske partije bili su prisutni. Jednom kada ih otvorimo za glasanje, mi smo sa njima svake sekunde sve dok ih ne zatvorimo».

Na prvi pogled, korišćenje elektronskih mašina za izbor kandidata i prebrojavanje glasova moglo bi da bude veliki korak napred. Medjutim, analitičar Geri Kalman iz nezavisne Američke grupe za istraživanje javnog interesa u Vašingtonu navodi značajne nedostatke.

«Sa mnogim od ovih mašina, veoma je teško, ako ne i nemoguće kontrolisati rezultate. Tako da, ako postoji prigovor i dodje do ponovnog prebrojavanja glasova, jedino što možete je da vidite je šta kaže mašina. Ukoliko mašina nije u pravu, ne postoji način da se to potvrdi ili ustanovi, putem bilo kog drugog sistema,» kaže Kalman.

Zabrinutosti oko potvrde onoga što je zabeležila mašina za elektronsko glasanje podstakle su neke posmatrače, uključujući Bendžamina Ginsberga sa Džons Hopkins univerziteta u Vašingtonu da pozovu na delimično vraćanje tradicionalnom izbornom sistemu.

«Gde god imate kompjuter, možete da manipulišete njime. I zato morate da imate trag na papiru kao dokaz da ste glasali. Mislim da je bilo brojnih nedoumica i rasprava, a kompjuter za elektronsko glasanje sa papirnatom potvrdom je koliko-toliko siguran,» ističe Ginzberg.

Pod tim dokazom na papiru profesor Ginsberg podrazumeva štampanu potvrdu o nečijem glasanju koju bi mogli da sačuvaju izborni zvaničnici i upotrebe je u slučaju ponovnog prebrojavanja glasova. Nažalost, većina elektronskih mašina za glasanje, koje su trenutno u upotrebi, nema mogućnost izdavanja takve potvrde. Zato bi države i okruzi morali da kupe milione dolara vrednu novu opremu koja bi imala takvu mogućnost pošto je verodostojnost izbornog sistema u demokratskom društvu od suštinskog značaja.

XS
SM
MD
LG