Linkovi

Švajcarska: Od 23. do 27. januara, Svetski ekonomski forum u Davosu


Neki od najuticajnih svetskih političkih, poslovnih, verskih i kulturnih lidera prisustvovaće ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj. Od 23. do 27. januara, to alpsko selo biće domaćin grupi od više od 2.500 ljudi iz 88 zemalja, koji će diskutovati o najvažnijim današnjim pitanjima, uključujući ekonomiju, terorizam i klimatske promene.

Medju ovogodišnjim učesnicima foruma biće 27 predsednika država, 113 ministara, i više od hiljadu direktora najvećih svetskih kompanija iz celog sveta.

Diskusijama će dominirati ekonomski izazovi sa kojima je suočen svet nakon američke krize sa stambenim kreditima, transfera kapitala iz zemalja potrošača energije u zemlje proizvodjače, i rastućih inflacionih pritisaka.

Još jedno kritično pitanje biće klimatske promene. Debatu o tome započeće bivši američki potpredsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Al Gor. Terorizam, koji i dalje predstavlja globalnu opasnost, takodje će biti jedna od glavnih tema.

Osnivač i direktor Foruma, Klaus Švob, kaže da su ta pitanja medjusobno povezana i da ih treba detaljno razmotriti. Na primer, kaže on, hvatanje u koštac sa klimatskim promenama zahteva brojne aktivnosti.

“Da bismo se uhvatili u koštac sa visokom energetskom potrošnjom, koja doprinosi klimatskim promenama, okrećemo se ka biogorivima. Ali to će uticati na snabdevanje vodom, uticaće na korišćenje obradive zemlje, što će se odraziti na bezbednost proizvodnje hrane. Uočavamo značajno povećanje cena prehrambenih artikala, što pokreće brojna socijalna pitanja jer će siromašni biti pogođeni teže od onih sa višim prihodima. ”

Forum će otvoriti američki državni sekretar Kondoliza Rajs svojim govorom o klimatskih promenama i terorizmu. Kao i ranijih godina, neformalni razgovori o teškim političkim pitanjima vodiće se van domašaja medija. Izraelski i palestinski predstavnici visokog ranga će po prvi put biti zajedno na forumu u Davosu.

Razgovaraće se i o humanitarnim pitanjima. Direktor Foruma, Ričard Samons, rekao je da će na neformalnom skupu svetkskih lidera biti razmotrena i tekuća kriza u Darfuru.

“Pre nekoliko godina, svetski lideri su se jednoglasno dogovorili da preduzimaju akcije, bez obzira na državni suvernitet, u slučajevima velikih humanitarnih kriza i ugroženosti ljudskih prava u nekoj zemlji, kao što se događa u Darfuru. Zato ćemo održati posebnu produženu sednicu, koju će otvoriti premijer Japana, dok će bivši generalni sekretar UN Kofi Anan održati uvodnu reč.”

Samans je rekao da će jedan broj važnijih afričkih i svetskih političara ispitati kakve bi korake trebalo preduzeti kako bi se sva obećanja u vezi sa poštovanjem ljudskih prva pretvorila u realnost.

XS
SM
MD
LG