Linkovi

2007. obeležilo pogoršanje stanja ljudskih sloboda širom sveta


Prošlu godinu obeležilo je primetno pogoršanje stanja ljudskih sloboda širom sveta, naročito u južnoj Aziji-navodi se u najnovijem izveštaju nevladine organizacije Fridomhaus.

Ograničavanje političkih i građanskih sloboda dostiglo je značajan nivo i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, Bliskom istoku, severnoj i pod-saharskoj Africi. Slična situacija je i u Rusiji, Pakistanu, Keniji, Egiptu, Nigeriji i Venecueli, gde kršenje ljudskih prava ima regionalne i globalne implikacije-ističe Fridomhaus u svom godišnjem izveštaju.

Ovogodišnji rezultati pokazuju zabrinjavajući trend pogoršanja ljudskih sloboda širom sveta - kazao je direktor odseka za istraživanje Arč Padington, ističući da su zemlje koje su ranije pokazivale pomake u razvoju demokratije, prošle godine nazadovale, dok ni u jednoj većoj državi koja je kategorisana kao neslobodna nije bilo primetno poboljšanje. Da ima razloga za zabrinutost, pokazuje i podatak da je četiri puta više zemalja gde je tokom godine došlo do pogoršanja ljudskih sloboda nego onih gde je primetno poboljšanje.

Istraživanje je pokazalo da su zemlje bivšeg Sovjetskog saveza sa diktatorskim režimima i povećanom energetskom moći zabeležile pad osnovnih indeksa poštovanja političkih i građanskih prava. Nekada demokratske države Gruzija i Kirgistan takođe su nazadovale. Nasuprot njima, zemlje u istočnoj i centralnoj Evropi i dalje napreduju u procesu demokratizacije.

Poljska je pokazala skroman napredak, dok je u Letoniji i Bosni i Hercegovini zabeležen mali pad. Srbija je u kategoriji slobodnih zemalja, a Crna Gora i Makedonija delimično slobodnih. Najbolji rejting i dalje imaju Severna Amerika, uz par izuzetaka i zapadna Evropa-navodi Fridomhaus, ističući da je loša reakcija na povećanu imigraciju u Evropi i Americi pokazala potencijalno ozbiljne probleme u demokratskim sistemima tih zemalja.

XS
SM
MD
LG