Linkovi

Predsednik Boris Tadić kazao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova


Srbija je pozvala Ujedinjene nacije da odbace bilo kakvo jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i podrže nastavak pregovora o budućem statusu te pokrajine.

Srpski predsednik Boris Tadić kazao je u Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Tadić je najavio da će Srbija iskoristiti sve zakonske argumente i diplomatiju kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet, istiući da Beograd nikada ne bi pribjegao nasilju i ratu. On je međutim zapretio da će Srbija preduzeti određene akcije, ukoliko Kosovo, kako se očekuje, uskoro jednostrano proglasi nezavisnost.

«U slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja na Kosovu, i ukoliko KFOR ne bude mogao da reaguje i zaštiti Srbe na odgovarajući način, mi smo spremni da uz saglasnost kompetentnih međunarodnih institucija i poštujući međunarodno pravo, pomognemo i zaštitimo ugroženu populaciju.»

Očekuje se da će Albanski separatistički lideri jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova u narednim nedeljama, nakon niza neuspešnih pokušaja međunarodne zajednice da se postigne dogovor sa Srbijom. Sjedinjene Države i nekoliko evropskih zemalja vjerovatno će podržati taj potez, dok se tome protive Srbija i njen saveznik Rusija, koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti.

Savetu se obratio i novi kosovski premijer Hašim Tači. On je nakon sednice iza zatvorenih vrata kazao novinarima da će Priština uskoro odlučiti o proglašenju nezavisnosti.
Ruski ambasador u Ujedinjenim Nacijama Vitalij Čurkin je međutim upozorio da nezavisno Kosovo nikada neće postati članica UN-a.

«Povlačenjem jednostranih poteza, Kosovo se nikada neće pridružiti krugu priznatih članica međunarodne zajednice. Pojedine zemlje će nažalost priznati nezavisnost, iako to predstavlja kršenje rezolucije UN-a 1244, ali Kosovo nikada neće biti puni član ove međunarodne organizacije. I neće biti u mogućnosti da se pridruži drugim političkim i međunarodnim institucijama.»

Juerašnja sednica Saveta bezbednosti trebalo je da se fokusira na aktivnosti misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, a ne na budući status. O radu UNMIK-a članice tog tela izvestio je šef misije Joakim Riker, koji je kasnije kazao novinarima da je ta misija uradila sve što je mogla pod datim okolnostima, ističući da pitanje statusa Kosova mora biti rešeno.

XS
SM
MD
LG