Linkovi

Beograd: Nestalne članice Saveta bezbednosti UN ohrabruju Srbiju


U zvaničnim krugovima u Beogradu smatra se da raspoloženje među nestalnim članicama Saveta bezbednosti UN ohrabruje Srbiju da nastavi da traga za kompromisnim rešenjem. Član beogradskog pregovaračkog tima i savetnik premijera Aleksandar Simić, prisustvo predstavnika više od 40 zemalja kao posmatrača na sednici Saveta bezbednosti, tumači kao veliko interesovanje sveta za problem rešavanja statusa Kosova. Inače, mediji u Beogradu prenose neimenovane izvore koji tvrde da je za nzavisnost Kosova šest od 15 članica Saveta bezbednosti, a Aleksandar Simić tim povodom kaže da odnos snaga u Savetu bezbednosti gde je većina nestalnih članica za nastavak pregovaračkog procesa u okviru Ujedinjenih nacija biti veliko ohrabrenje da Srbija ostane na svojim dosadašnjim pozicijama.

Republika Srpska neće podržati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je danas predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. On je na konferenciji za novinare u Beogradu istakao da, pošto Republika Srpska učestvuje u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, ona neće dati saglasnost za prihvatanje nezavisnost Kosova.

"To je jasan stav i to niko ne mora da proverava", kazao je odik i dodao da RS podržava politiku koju promovišu zvanične institucije Srbije - dijalog, razgovor i postizanje sporazuma u Savetu bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ima demokratski kapacitet da spreči priznanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

"Cilj RS je očuvanje mira i stabilnosti u regionu a proglašenje nezavisnoti će otvoriti nov pristup rešavanju tog problema. Medjunarodna politika biće uzdrmana i dovedena u pitanje", naveo je Dodik.

Osim Kosova, Srbija se suočava i sa dilemom daljih evropskih integracija. U Beogradu se do skoro verovalo da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU biti potpisan 28. januara, ali je to uverenje poljuljano posle insistiranja Holandije na izručenju haških optuženika Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu kao uslovu potpisivanja Sporazuma.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić smatra da Sporazum sa EU može biti potpisan bez izručenja haškog optuženika Ratka Mladića, ako Srbija uveri Tribunal da će njeni napori dati rezultata. A stručnjak za međunarodne odnose Milan Pajević tvrdi da su šanse za potpisivanje Sporazuma vrlo male i ističe da izjave koje poslednjih mesec-dva dolaze iz srpske Vlade u vezi sa evropskim integracijama takođe ne idu u korist Srbije.

Mnogi analitičari već su procenili da u korist Srbije nije bila ni odluka Republičke izborne komisije da odbije zahtev ambasada SAD i Velike Britanija da njihovi predstavnici prate predstojeće izbore. Tu odluku poništio je Vrhovni sud Srbije i naložio RIK-u da o tome ponovo raspravlja. Prema najavama, RIK će o time ponovo odlučivati na sednici koja će biti održana u noći između četvrtka i petka.

XS
SM
MD
LG